Nova školska godina
53

Sve manje mladih u Zenici odlučuje se za zanimanja pekara i mesara

Piše: E. M.
Srednja mješovita škola u Zenici (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Srednja mješovita škola u Zenici (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Zanimanja za pekara, mesara i poslastičara skoro su izumrla, a u Srednjoj mješovitoj školi u Zenici ove godine neće se školovati nijedan pekar, a tek pet mesara.

Trend odlaska mladih iz Bosne i Hercegovine nakon završene srednje škole vidljiv je i u Zenici. Dok se u nekim srednjim školama, po odlukama Ministarstva za nauku, obrazovanje, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona smanjuje broj primljenih učenika po odjeljenjima, u Srednjoj mješovitoj školi smanjuju se čitava odjeljenja zbog nezainteresovanosti maturanata.

U razgovoru za Klix.ba direktor Srednje mješovite škole u Zenici Admir Terzić ističe kako su ove godine zbog slabe zainteresovanosti primili tek šest odjeljenja od čega dva kombinovana.

“Niko ne želi da bude pekar, vrlo malo je onih koji žele biti i mesari ili trgovci, a jedino je zanimljivo zanimanje kuhara. Poslastičara smo imali prije tri-četiri godine veliki broj, a ove godine u prvi razred je upisano tek šest učenika”, kazao je Terzić.

Ističe kako je svjestan da je mali broj upisane djece u srednje škole, ali da su i uzimajući u obzir tu činjenicu očekivali osam odjeljenja, a ne šest.

“Cvjećar je uvijek bilo zanimljivo i privlačno zanimanje kod nas, a dok Konzum traži mesare, zanimljivo je da se kod nas upisalo šest učenika, a potom se jedan ispisao, tako da će u prvom razredu biti pet mesara”, dodaje Terzić.

Smanjenjem odjeljenja uprava ove zeničke škole susreće se i s tehnološkim viškom radnika nastavnika koji u ovakvim situacijama budu prebačeni na druga radna mjesta kao bibliotekari ili pomoćnici direktora, samo kako bi ispunili norme.

Kako bi se smanjio trend opadanja zanimanja u ovoj, ali i drugim školama u Zenici, Ministarstvo za nauku, obrazovanje, kulturu i sport ZDK odlučilo je u Medicinskoj školi u Zenici na prijemu smanjiti broj učenika u odjeljenjima na 22 te tako izaći u susret školama koje nisu atraktivne za odlazak u inostranstvo.

S ciljem popravljanja slike, uprava Srednje mješovite škole u Zenici formirala je tim koji će izraditi programe za dva nova zanimanja koja bi trebala biti otvorena već naredne godine i to zanimanja nutricioniste i šumarskog tehničara.