Briselski izvori
60

Sve manje država članica EU zainteresovano da odobri BiH kandidatski status u 2019.

Piše: A. D.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Iako je Evropska komisija danas prvi put objavila mišljenje za BiH koje je, prema riječima evropskog komesara Johannesa Hahna, prekretnica za našu državu u smislu podrške ka članstvu u EU, kako sada stvari stoje, gotovo je isključena mogućnost da se na nivou ministara EU u toku 2019. odobri kandidatski status za BiH.
Naime, izvor Klix.ba iz Brisela kazao je da Evropska komisija ne preporučuje Vijeću za vanjske poslove EU davanje zelenog svjetla za kandidatski status, već, kako je to navedeno i u samom mišljenju, preporučuje diskusiju o ovoj temi uzimajući u obzir preporuke koje treba implementirati. Na prvom mjestu je formiranje državne vlasti.

Nadalje, kako nam je rečeno, na sjednici ministara vanjskih poslova država članica EU, koja će se održati krajem juna, BiH se, gotovo je sigurno, neće naći na dnevnom redu, budući da će ministri raspravljati o otvaranju pregovora za Sjevernu Makedoniju i Albaniju.

"Mi moramo ispuniti naša obećanja u trenutku kada zemlje regiona ispune svoj dio obaveza. Ovdje uzimam u obzir Albaniju i Severnu Makedoniju, gdje mi preporučujemo otvaranje pristupnih pregovora", kazao je Hahn.

S druge strane, brojne su opaske od Evropske komisije u mišljenju za BiH o tome šta sve naša država nije ispunila.

"Upravo su te preporuke ključne. Najbolje je uzeti primjer Albanije. Ta država je imala 12 preporuka. I nije se desilo da joj se odobri početak pregovora sa EU dok nije ispunila svih 12. Tako će biti i sa BiH. Dok se sve ne ispuni, počevši od formiranja vlasti - nema kandidatskog statusa", rekao je naš briselski izvor.

Također, kako ističe naš sagovornik, teško je očekivati da se u vrhu EU razgovara o BiH prije jeseni.

"Ako bude sreće, to će biti septembar, možda i prije imenovanja nove Evropske komisije. Ako ne, onda ništa prije novembra", zaključuje naš sagovornik.