Obraćanje na Odboru
90

Johannes Hahn: Bosna i Hercegovina mora bez odgađanja sprovesti reforme

Piše: Er. M.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn na sjednici Vanjskopolitičkog odbora Evropskog parlamenta predstavio je Paket proširenja Evropske unije koji obuhvata BiH, Srbiju, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, Albaniju i Tursku.

Hahn je rekao da se u Evropsku uniju ne može uvoziti nestabilnost te da kompletna regija mora raditi na regionalnoj saradnji i pomirenju. On je kazao da je potrebno povećati standard života građana Zapadnog Balkana, što je u direktnoj vezi s regionalnom saradnjom.

Komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju ukazao je i na ekonomske aktivnosti Kine na prostoru Zapadnog Balkana navodeći kako Evropska unija mora obratiti posebnu pažnju na to.

Pohvalio je reforme koje su u proteklom periodu učinili predstavnici vlasti u Albaniji i Sjevernoj Makedoniji. Kako kaže, obje države su sprovele reforme te je preporučeno da se s Albanijom i Sjevernom Makedonijom otvore pregovori.

Što se tiče dijaloga Beograda i Prištine, on je rekao da se moraju izbjegavati bilo koje radnje koje se mogu smatrati provokacijom. Ukazao je na problematičnost uvođenja taksi Bosni i Hercegovini i Srbiji.

On je rekao da Evropska komisija u kontekstu Bosne i Hercegovine ima plan sveobuhvatnih reformi, kao i pregled situacije u našoj zemlji, što bi u konačnici trebalo dovesti do poboljšanja parametara i demokratizacije zemlje.

"Mišljenje pokazuje da je EU posvećena svom putu podrške, ali BiH mora poduzeti dalje korake. Dakle, moraju se sprovesti reforme na svim nivoima bez bilo kakvog odgađanja", rekao je Hahn.

Hahn je kazao da je interes EU da region Zapadnog Balkana bude dio EU, ali da i zemlje moraju ispuniti određene zahtjeve, odnosno sprovesti reforme.

Izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Cristian Dan Preda kazao je da mu je drago što može vidjeti objavljivanje mjera vezanih za BiH. On je kazao da je Evropska komisija dala pozitivan stav o kandidatskom statusu.

"Komisija je sada dala pozitivan stav o kandidatskom statusu i moram opet ponoviti da se nadam da će u ljudi u vijeću razmotriti što se događa i shvatiti koliko je važno prihvatiti kandidatski status", kazao je Preda.

Ukazao je na važnost prihvatanja kandidatskog statusa ističući da mu je drago što je Bosna i Hercegovina na Evropskom putu.

"Lopta je sada kod predstavnika bh. vlasti", kazao je Preda.