BiH
3

Sve je spremno za proteste penzionera vojnih osiguranika u FBiH

FENA
Zukan Helez (Foto: Klix.ba)
Zukan Helez (Foto: Klix.ba)
Štab za proteste Koordinacije 18 boračkih udruženja u Federaciji BiH je danas analizirao pripreme za proteste i zaključio da su izvršene sve planirane pripreme, te poziva sve penzionere vojne osiguranike u FBiH da se okupe na mirnim protestima ispred zgrade Parlamenta FBiH u četvrtak 28. marta u 10.00 sati, saopćeno je iz Udruženja penzionera vojnih osiguranika u FBiH.

Osnovni zahtjevi na protestima su "da se usvoje naši amandmani na Zakon o povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata, kojima se iz ovog Zakona brišu korisnici prava na penziju po Zakonu o potvrđivanju prava na prijevremenu starosnu penziju ostvarenu pod povoljnijim uslovima, a ako se ne usvoje naši amandmani da se u cjelosti odbije prijedlog Zakon o povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata koga je Vlada FBiH dostavila u parlamentarnu proceduru 14. marta ove godine", navodi se u saopćenju.

Štab za proteste je u saradnjii sa nadležnim organima u Kantonu Sarajevo i FBiH preduzeo neophodne sigurnosne mjere da protesti proteknu mirno i dostojanstveno.

Nadamo se da neće biti provokacija koje je ranije najavio federalni ministar za boračka pitanja Zukan Helez, zloupotrebljavajući naše saborce, navodi se u saopćenju Udruženja penzionera vojnih osiguranika u FBiH.