BiH
1

Mirni protest vojnih penzionera 28. marta pred Parlamentom FBiH

FENA
Vahid Karavelić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vahid Karavelić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Udruženje penzionera vojnih osiguranika u FBiH će 28. marta u 10 sati protestovati pred zgradom Parlamenta Federacije BiH, gdje će biti održana zajednička sjednica oba doma Parlamenta FBiH, na kojoj se treba usvojiti novi zakon o povoljnijem penzioniranju boračke i vojne populacije.

"Mirno ćemo protestovati i ne želimo nasilje i incidente, iako očekujemo da će se sutra okupiti nekoliko hiljada penzionera iz svih kantona u Federaciji BiH. Očekujemo i demobilizirane vojnike, ratne vojne invalide, pripadnike policije i vojne osiguranike iz Oružanih snaga BiH", istaknuto je na pres-konferenciji u Sarajevu.

"Protestu će se odazvati svih 18 udruženja i saveza u FBiH, jer je Federalna vlada usvojila Prijedlog zakona o povoljnijem penzioniranju branilaca odbrambenooslobodilačkog rata. Niko od predstavnika penzionera vojnih osiguranika nije učestvovao u izradi prijedloga zakona. Usvajanjem ovog zakona namjeravaju nam smanjiti penzije u prosjeku 55 posto", rekao je Ismet Harbinja, predsjednik Udruženja penzionera vojnih osiguranika u FBiH.

Udruženje penzionera vojnih osiguranika uputilo je amandman na spomenuti zakon, u kojem zahtijevaju da se ova populacija ne uvrštava u novi zakon, jer su oni već u penziji po tadašnjem važećem zakonu.

"Ako se ovaj amandman ne usvoji tražimo od oba doma Parlamenta FBiH da ne usvoje ovaj zakon", pojasnio je Harbinja.

Predsjednik Udruženja za zaštitu tekovina borbe za BiH, Mustafa Polutak kazao je da se radi o "omalovažavanju penzionera vojnih osiguranika".

"Naše penzije stalno se umanjuju, a posebeno je to došlo do izražaja sa zakonom o uštedama, gdje je pod udar došla kategorija vojnih penzionera. Izračunali smo, ako se usvoji novi zakon, da će naše penzije u odnosu na trenutna primanja biti manje od 40 do 60 posto. Prosjek prosječne penzije u našoj kategoriji penzionera je 480 KM. Ako se usvoji sveobuhvatni zakon prosjek naših penzija bit će 340 KM", rekao je Polutak.

Penzionirani general Vahid Karavelić tvrdi da je osnovni cilj usvajanja sveobuhvatnog zakona da se podijeli populacija ljudi koji su učestvovali u ratu.

"Sasvim je normalno da boračka udruženja podržavaju donošenje ovog zakona i da se i oni konačno uvedu u pravo. Normalno je i da se mi protivimo stalnom smanjivanju naših penzija jer smo ih dobili na zakonit način i niko ih ne smije smanjivati kako mu naum padne. To govori da je predlagač zakona izgubio politički i pravni kompas. Izgubili su se u prostoru i vremenu", kazao je Karavelić.