Ministar Nevenko Herceg
0

"Sve je spremno za jedan od najvećih događaja u regiji"

FENA
Hotel Zenica
Hotel Zenica
U povodu Međunarodne konferencije "Upravljanje opasnim i neopasnim otpadom u regiji", koja će se u organizaciji Federalnog ministarstva okoliša i turizma održati od 11. do 13. februara 2010. u Zenici, predsjednik Organizacijskog odbora i federalni ministar okoliša i turizma Nevenko Herceg potvrdio je da je sve spremno za početak jednog od najvećih ovogodišnjih događaja u regiji.

"Završili smo sve pripreme i spremno dočekujemo više od dvije stotine sudionika iz dvadeset pet zemalja iz šire regije koji će u dva dana službenog trajanja konferencije podijeliti s nama svoja iskustva u rješavanju problema upravljanja otpadom", kazao je ministar Herceg.

Prema riječima ministra Hercega, cilj konferencije koja se održava pod visokim pokroviteljstvom Ureda Svjetske banke u BiH, Delegacije Evropske komisije u BiH i Vlade Federacije BiH, a u organizaciji Federalnog ministarstva okoliša i turizam, je otvaranje dijaloga o trenutnoj situaciji u upravljanju otpadom kako sa stajališta države BiH i njenih entiteta, kantona, gradova i općina, tako i sa stajališta iskustava dobre prakse pojedinih zemalja u regiji.

"Mi smo pred ozbiljnim izazovom kako na najoptimalniji način, jednoobrazno riješiti ovaj problem. Ono što nam je svima jasno jeste da, bez obzira za koji se od ponuđenih modela odlučili, on mora biti isti u Federaciji BiH, Republici Srpskoj i na području Distrikta Brčko, ali i da se izabrani model mora uspostaviti čim prije", objasnio je ministar Herceg, naglašavajući kako su u Federalnom ministarstvu okoliša i turizma svjesni da se nijedno iskustvo koje će se čuti na konferenciji ne može automatski preslikati u bh. stvarnost.

Mišljenja je, da bi, usvajajući i prilagođavajući našim uslovima najbolja iskustva iz regije, zasigurno može izbjeći zamku ishitrenog donošenja pogrešne odluke koju bi naknadno bilo teško ispraviti.

Međunarodna konferencija "Upravljanje opasnim i neopasnim otpadom u regiji" započinje u četvrtak, 11. februara, u prostorima zeničkog hotela Zenica.

Dvodnevni radni dio konferencije planiran je po sesijama u kojima će se raspravljati o pitanjima korisnog dijela komunalnog otpada, upravljanju opasnim i industrijskim otpadom, aspektima upravljanja komunalnim otpadom te gospodarsko finansijskim aspektima sistema upravljanja otpadom.

Posljednjeg dana trajanja konferencije organizatori će upriličiti posjet Regionalnom centru za upravljanje otpadom "Mošćanica", koji je primjer uspješne implementacije projekta Upravljanja čvrstim otpadom u BiH, kojeg provodi Federalno ministarstvo okoliša i turizma.