{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sve članice PIC-a osim Rusije oštro osudile najavljeni referendum u RS-u

14.7.2015. u 14:30
64
160
Sve članice PIC-a osim Rusije oštro osudile najavljeni referendum u RS-u
64
Sve članice PIC-a osim Rusije oštro osudile najavljeni referendum u RS-u
Ambasadori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) nedvosmisleno izjavljuju da bi najavljeni referendum u Republici Srpskoj o ovlastima visokog predstavnika i pravosuđu BiH predstavljao fundamentalno kršenje Općeg okvirnog sporazuma za mir.
“Pitanja koja se odnose na državne pravosudne institucije potpadaju pod ustavne nadležnosti države i ne spadaju u ustavne nadležnosti entiteta, dok su status i ovlasti visokog predstavnika pitanja koja proističu iz Općeg okvirnog sporazuma za mir i međunarodnog prava, te ni oni ne spadaju u okvir nadležnosti RS. Narodna skupština RS (NSRS) ne može usvajati pravne akte o tim pitanjima, putem referenduma ili na bilo koji drugi način. Najavljeni referendum predstavlja direktno kršenje Aneksa 4 i Aneksa 10 Općeg okvirnog sporazuma za mir. Osim toga, ustavni okvir RS i Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi RS predviđaju da NSRS može provesti referendum samo o pitanjima koja spadaju u njene nadležnosti”, kaže se u izjavi PIC-a.

Ambasadori Upravnog odbora PIC-a podsjećaju sve organe u Bosni i Hercegovini da se njihove obaveze iz Općeg okvirnog sporazuma za mir odnose na Sporazum u cjelini i na sve njegove anekse, te da organi ne mogu primjenjivati odredbe selektivno.

“Entitetske vlasti bi se trebale fokusirati na ispunjavanje preuzetih obaveza prema građanima i međunarodnoj zajednici u vezi sa reformskom agendom, umjesto što pokušavaju odvratiti pažnju građana koristeći referendum o pitanju koje ne spada u nadležnosti institucija RS.  U tom kontekstu, vlasti se trebaju koncentrirati na rješavanje stvarnih socio-ekonomskih problema sa kojima se obični ljudi, posebno mladi, svakodnevno suočavaju”, navodi se dalje u izjavi.

PIC smatra da postoje pravni načini za rješavanje problema u pravosudnom sistemu na državnom nivou. Prava adresa za takve inicijative su nadležne institucije na državnom nivou.

“Ambasadori Upravnog odbora PIC-a ponovo iskazuju svoju punu podršku visokom predstavniku i podsjećaju vlasti RS na njihovu obavezu da u potpunosti poštuju Opći okvirni sporazum za mir, sve njegove anekse, i odluke visokog predstavnika”, kaže se u izjavi.

Ambasadori Upravnog odbora PIC-a ističu da međunarodna zajednica zadržava neophodne instrumente za provedbu Općeg okvirnog sporazuma za mir. Ipak, izjavu nije podržao ruski ambasador Petar Ivancov.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: