{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sve afere skoro nesmjenjivog direktora SIPA-e Gorana Zubca

15.7.2015. u 08:00
33
78
Sve afere skoro nesmjenjivog direktora SIPA-e Gorana Zubca
33
Sve afere skoro nesmjenjivog direktora SIPA-e Gorana Zubca
Goran Zubac (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Nakon što je uslovno osuđen na godinu zatvora zbog toga što je odbio pružiti pomoć Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH s ciljem zaštite zgrade Predsjedništva, koja je prošle godine zapaljena, direktor SIPA-e Goran Zubac prema tvrdnjama ministra sigurnosti BiH i ove godine se oglušio na zahtjev Direkcije za angažovanje SIPA-e u povodu organizacije dženaze u Potočarima.
Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je nakon završene sjednice Vijeća ministara BiH saopćio novinarima da je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela 23. juna tražila od SIPA-e da joj pomogne u organizaciji dženaze u Potočarima, te da SIPA nikada nije odgovorila na zahtjev Direkcije.

Direktor SIPA-e Goran Zubac prošle godine je osuđen jer 7. februara nije ispoštovao obavezu da zaštiti zgradu Predsjedništva Bosne i Hercegovine čime je državnoj imovini zbog toga pričinjena šteta od gotovo 200.000 eura.

Prema optužnici, on je odbijao odgovoriti na zahtjeve za pomoć u sprječavanju napada demonstranata na zgradu Predsjedništva, koje mu je upućivao tadašnji direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine Himzo Selimović.

Tadašnji komandant posebne jedinice SIPA-e i sadašnji direktor Agencije za koordinaciju policijskih tijela Mirsad Vilić tada je potvrdio da su njegovi policajci bili spremni djelovati, no da im direktor Agencije to nije dopustio.

Zubca mediji već duži vremenski period dovode u blisku vezu s predsjednikom entiteta Republika Srpska Miloradom Dodikom. Dodik je podizanje optužnice protiv Zubca povezao s "političkim obračunom sa srpskim kadrovima“ u BiH.

Pored ovih incidenata, Zubac je poznat i po tome što je u Kancelariju disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH podnio prijavu protiv glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića.

On je tada tražio da se pokrene pitanje odgovornosti Salihovića zbog puštanja na slobodu Šemsudina Mehmedovića kojeg su pripadnici SIPA-e bez naloga Tužilaštva BiH uhapsili zbog navodnog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo ratnog zločina.

Ubrzo nakon teatralnog hapšenja Mehmedović je pušten na slobodu i oslobođen optužbi.

Prošlog mjeseca zastupnicima u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH obratio se državni tužilac Goran Salihović koji je pozvao zastupnike da smijene Gorana Zubca.

"Imamo slučaj Zubac, čovjek je osuđen, on vodi Agenciju za istrage i zaštitu BiH (SIPA), to je vaš zadatak da ga smijenite. Ne znam zašto ga ne smjenjujete, ja ne mogu da radim neke predmete jer imam zabranu pristupa tajnim podacima", pitao je Salihović parlamentarce.

Zubac se u centru javnosti našao i nakon što je Jovicu Mirosavljevića vratio u Jedinicu za specijalnu podršku.

Naime protiv Jovice Mirosavljevića zvanog Chetniks, koji je obnašao dužnost vršioca dužnosti komandanta Jedinice za specijalnu podršku SIPA-e, nikada nije okončana interna istraga koju je pokrenuo bivši direktor SIPA-e Mirko Lujić, a zbog objavljivanja slika kojima je javno podržao Četnički ravnogorski pokret.

Jovica Mirosavljević
Jovica Mirosavljević


Nakon što su objavljene kompromitirajuće fotografije na kojim se Mirosavljević slikao u prsluku na kojem piše "chetniks" Lujić ga je za kaznu poslao u Banju Luku.

Nakon što je preuzeo funkciju direktora SIPA-e Goran Zubac je naredio vraćanje Mirosavljevića u Jedinicu za specijalnu podršku, nakon čega ga je poslao u London na usavršavanje engleskog jezika.

Već nekoliko puta pred Nezavisnim odborom Parlamentarne skupštine BiH pokrenuta je inicijativa o smjeni Gorana Zupca koja nikada nije usvojena.

Naime, prijedlog o suspenziji ili smjeni direktora SIPA-e Nezavisni odbor dužan je uputiti Vijeću ministara BiH koje ga odbija ili uvažava.

Nakon februarskih protesta Nezavisni odbor odbio je da se izjasni o smjeni Zubca zbog nedovoljnog broja glasova, a kako su tada pisali mediji, HDZ BiH uveliko je utjecao na blokiranje procesa smjene direktora SIPA-e.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić uputio je Parlamentu BiH inicijativu za razrješenje predsjednika Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH Žike Krunića jer "ne obavlja svoju dužnost i ne izvršava zakonsku obavezu i nadležnost".

Mektić koji ima ovlasti da pokrene smjenu direktora SIPA-e najvjerovatnije će nakon smjena u Nezavisnom odboru predložiti i smjenu Gorana Zubca.

Nezavisni odbor je nezavisno tijelo Parlamentarne skupštine BiH koje djeluje na profesionalnim osnovama, ne zastupajući, ne štiteći i ne podrivajući interese bilo koje političke stranke, registrirane organizacije ili bilo kojeg naroda u BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: