Općina Stari Grad
0

Svake večeri iftari za više od 100 postača

Sarajevo-x.com
Kako je Ramazan mjesec posta i odricanja, tako su se sarajevski biznismeni odlučili radost ovog muslimanskog mjeseca podijeliti sa drugima, te pomoći onima kojima je to potrebno. Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, čelnik grupacije ASA Auto Nihad Imamović i Nijaz Hastor odlučili su upriličiti iftare za stanovnike ove općine.

Svake noći u holu velike sale Općine organizuju se iftari za 100 do 120 postača, a kako je istakao načelnik Hadžibajrić, vrata Općine su otvorena za svakoga i niko nikada nije vraćen sa iftara.

U dogovoru sa sekretarima 16 mjesnih zajednica sa područja Općine, zainteresovanim građanima podijeljenje su kartice sa kojima dolaze svake noći na iftar, a sa njima iftari i 10 učenika Gazi Husrev-begove medrese.

Svakom postaču poslužuje se čorba, somun, glavno jelo, kolač, kafa i sok, a ovim iftarima nerijetko prisustvuju i načelnikovi gosti te brojne ugledne ličnosti grada Sarajeva.

"Mi poslujemo u ovom gradu i naša je dužnost i obaveza da pomažemo drugima i ovako nešto organizujemo. Pored humanitarnih aktivnosti ASA Auto je uključena i u druge sfere poput sporta, kulture i ostalog. Moram naglasiti da smo zahvalni načelniku Hadžibajriću, Općini, kao i osoblju koji su se potrudili da svake noći ugoste ovoliki broj građana i da svako od njih bude uslužen i zadovoljan. Sve funkcioniše kako smo zamislili i nadam se da ćemo ovu akciju nastaviti i iduće godine, ali sa još većim brojem građana", rekao je Nihad Imamović.

Ranijih godina u Općini Stari Grad nije bilo organizovanih iftara, a već sada se razmišlja da ova akcija postane tradicionalna. Dodajmo još da je prisutne na sinoćnjem iftaru zabavljao Mustafa Beširević, uposlenik Općine Stari Grad, koji je pokazao svoje umijeće na sazu.