|

Svaka peta žena trpi jedan od oblika nasilja u porodici

Svaka peta žena trpi jedan od oblika nasilja u porodici
0
F
FENA
30.11.2007. u 13:45
0
komentara
0

dijeljenja
Svaka peta žena trpi jedan od oblika nasilja u porodici
Agencija za ravnopravnost spolova BiH Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH u suradnji s nevladinim organizacijama organizirala je danas u zgradi institucija izložbu "Zaustavimo nasilje u porodici nad ženama".
Izložba sastavljena od fotografija s potresnim svjedočanstvima zlostavljanih žena svojevrsna je najava kampanje u borbi protiv nasilja nad ženama "Odaberi ljepšu stranu".

Govoreći o ovom akutnom problemu svakog društva, direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BiH Samra Halilović-Hadžiabdić je istakla neophodnost podizanja svijesti javnosti o ovom problemu.

"Kažu da je nasilje nad ženama došlo kao trend sa Zapada, ali to je čisti apsurd. Nasilja je uvijek bilo samo se o njemu nije govorilo. Čak i sada, u ovom društvu, žene vrlo rijetko istupaju tražeći pomoć i naš cilj je da im ovom i sličnim kampanjama pokažemo izlaze i predočimo sve mogućnosti koje su im na raspolaganju", izjavila je Halilović-Hadžiabdić.

Ona je dodala da postojeće zakonske regulative imaju svoj učinak, ali da je potrebno raditi na edukaciji policije, sudstva i svih nadležnih u oblasti zlostavljanja.

Otvaranju izložbe prisustvovao je i ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović koji je kazao da je ravnopravnost žena i muškaraca integralni dio ljudskih prava, svakog demokratskog sistema i principa socijalne pravde.

"Neravnopravnost je skupa, opasna i diskriminirajuća. U BiH veliki broj žena se suočava s problemom nasilja. Bh. društvo počiva na dubokim patrijarhalnim temeljima tako da žene žrtve nasilja najčešće ne uživaju podršku društva, suočene su s tradicionalnim predrasudama i nerijetko nastavljaju život s nasilnom osobom, prvenstveno zbog ekonomske zavisnosti i straha za djecu", kazao je Halilović.

O razlozima zbog kojih žena vrlo često ostaje, iako zlostavljana, sa zlostavljačem govorio je i predsjedavajući Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma parlamenta BiH Vinko Zorić. On je istakao da društvo još negira nasilje nad ženama i vrlo često kaže da je "sama i tražila".

"Zato je zlostavljane žene stid, ne vjeruju društvu jer ih ne podržava. Procesuiranje zlostavljača predugo traje a žene su suočene sa strahom i finansijskom nestabilnošću jer su do sada ovisile o zlostavljaču", kazao je Zorić te istakao da će Komisija i nadležni učiniti sve da nasilja bude što manje i da se lakše prepozna.

Agencija za ravnopravnost spolova BiH izradila je u suradnji s gender centrima Gender akcioni plan BiH koje je Vijeće ministara BiH usvojilo u septembru 2006. Gender sadrži i poglavlje "Nasilje u porodici, nasilje na osnovu spola, uznemiravanje, seksualno uznemiravanje i trgovina osobama" koje obuhvata niz aktivnosti koje imaju za cilj prevenciju i zaustavljanje nasilja.

Prema dostupnim podacima kojima raspolažu nevladine organizacija i Agencija za ravnopravnost spolova BiH svaka peta žena u BiH trpi jedan od oblika nasilja.

Vijeće Evrope je 2007. proglasilo godinom borbe protiv nasilja nad ženama.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.