BiH
0

Svaka peta žena trpi jedan od oblika nasilja u porodici

FENA
Agencija za ravnopravnost spolova BiH Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH u suradnji s nevladinim organizacijama organizirala je danas u zgradi institucija izložbu "Zaustavimo nasilje u porodici nad ženama".

Izložba sastavljena od fotografija s potresnim svjedočanstvima zlostavljanih žena svojevrsna je najava kampanje u borbi protiv nasilja nad ženama "Odaberi ljepšu stranu".

Govoreći o ovom akutnom problemu svakog društva, direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BiH Samra Halilović-Hadžiabdić je istakla neophodnost podizanja svijesti javnosti o ovom problemu.

"Kažu da je nasilje nad ženama došlo kao trend sa Zapada, ali to je čisti apsurd. Nasilja je uvijek bilo samo se o njemu nije govorilo. Čak i sada, u ovom društvu, žene vrlo rijetko istupaju tražeći pomoć i naš cilj je da im ovom i sličnim kampanjama pokažemo izlaze i predočimo sve mogućnosti koje su im na raspolaganju", izjavila je Halilović-Hadžiabdić.

Ona je dodala da postojeće zakonske regulative imaju svoj učinak, ali da je potrebno raditi na edukaciji policije, sudstva i svih nadležnih u oblasti zlostavljanja.

Otvaranju izložbe prisustvovao je i ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović koji je kazao da je ravnopravnost žena i muškaraca integralni dio ljudskih prava, svakog demokratskog sistema i principa socijalne pravde.

"Neravnopravnost je skupa, opasna i diskriminirajuća. U BiH veliki broj žena se suočava s problemom nasilja. Bh. društvo počiva na dubokim patrijarhalnim temeljima tako da žene žrtve nasilja najčešće ne uživaju podršku društva, suočene su s tradicionalnim predrasudama i nerijetko nastavljaju život s nasilnom osobom, prvenstveno zbog ekonomske zavisnosti i straha za djecu", kazao je Halilović.

O razlozima zbog kojih žena vrlo često ostaje, iako zlostavljana, sa zlostavljačem govorio je i predsjedavajući Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma parlamenta BiH Vinko Zorić. On je istakao da društvo još negira nasilje nad ženama i vrlo često kaže da je "sama i tražila".

"Zato je zlostavljane žene stid, ne vjeruju društvu jer ih ne podržava. Procesuiranje zlostavljača predugo traje a žene su suočene sa strahom i finansijskom nestabilnošću jer su do sada ovisile o zlostavljaču", kazao je Zorić te istakao da će Komisija i nadležni učiniti sve da nasilja bude što manje i da se lakše prepozna.

Agencija za ravnopravnost spolova BiH izradila je u suradnji s gender centrima Gender akcioni plan BiH koje je Vijeće ministara BiH usvojilo u septembru 2006. Gender sadrži i poglavlje "Nasilje u porodici, nasilje na osnovu spola, uznemiravanje, seksualno uznemiravanje i trgovina osobama" koje obuhvata niz aktivnosti koje imaju za cilj prevenciju i zaustavljanje nasilja.

Prema dostupnim podacima kojima raspolažu nevladine organizacija i Agencija za ravnopravnost spolova BiH svaka peta žena u BiH trpi jedan od oblika nasilja.

Vijeće Evrope je 2007. proglasilo godinom borbe protiv nasilja nad ženama.