Suad Hećo, direktor Parka
0

"Sva porezana stabla imat će krošnju sljedeće godine"

FENA
Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com
Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com
Sva porezana stabla u ulicama Grada Sarajeva imat će krošnju sljedeće godine, potvrdio je danas Feni Suad Hećo, izvršni direktor za održavanje zelenih površina u preduzeću "Park".

Nakon što je nevrijeme pogodilo Sarajevo 12. oktobra, radnici preduzeća "Park" počeli su sanaciju stabala i krošnji na području grada.

"Trenutno je u toku premazivanje stabala kalemarskim voskom, da bi se stabla zaštitila od gljivica i zaraza koje bi mogle nastati u otvorenim ranama", dodao je Hećo.

Inače sječa stabala na platan drvetu preduzeću "Park" bi bila naložena za nekoliko godina jer bi krošnje ulazile u uličnu rasvjetu ili bi smetale trolejbuskim žicama.

"Ovo je uobičajena procedura u zemljama Evrope i uposlenici "Parka" i "Grasa" su zadovoljni ovakvim ishodom", kaže Hećo.

Kazao je da bi do kraja sedmice trebala biti završena sanacija stabala. U ulici Meše Selimovića, 280 stabala, i u ulici Ali-pašina, 90 stabala, sanacija je već završena.

"Ostalo je da saniramo stabla u ulici Porodice Ribara 40 i u Džamijskoj ulici 60 stabala", pojasnio je on.

Kazao je da je normalno da su građani i javnost zabrinuti za stabla u Sarajevu, s obzirom na to da je Sarajevo u ratu izgubilo mnogo drvoreda, ali ova stabla će se oporaviti, istaknuo je Suad Hećo, izvršni direktor za održavanje zelenih površina u preduzeću "Park".