Emotivni govori
815

Suze i jecaji tokom odavanja počasti Dženanu Memiću: Tri godine te gledamo samo na slikama

Piše: M. N.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Članovi porodice, prijatelji i brojni građani odali su danas počast Dženanu Memiću koji je teško povrijeđen na današnji dan prije tri godine, a od posljedica povreda preminuo je na KCUS-u nakon sedam dana kome. Suze i emotivni govori obilježili su skup posvećen momku o kojem su svi imali samo riječi hvale.

Govore u sarajevskom hotelu "Evropa" prekidali su sam tihi jecaji onih koji nisu preboljeli gubitak Dženana. Prisutnima su se obratili otac Muriz, sestra Arijana, Asad ef. Fočo i advokat Ifet Feraget. U pozadini je bila Dženanova fotografija, kako je Arijana rekla, jedino što im je ostalo.

"Znaš, braco moj, već tri godine te gledam na slikama, umjesto da te zagrlim, umjesto da te gledam dok otvaraš vrata... Mi te, evo, braco moj, gledamo na slikama, na video ekranu sanjamo ruke, ruke od svile. Gledam te, braco, na slikama samo, jer te se u životu nagledala nisam. Da mi je opet osjetiti tvoj miris, čuti smijeh ili kako mi dozivaš ime dok silaziš niz stepenice. Nisu nam dali da ostaneš sa nama jer si uvijek bio spreman pomoći i vrijedio si više od njih ", kazala je Arijana i rasplakala mnoge.

Otac Muriz dostojanstveno je kazao kako je Dženanu čitav život bio smijeh te da u njemu nije bilo zla.

"Uvijek je bio iskren. Kad se javljao na telefon, predstavljao se kao Muriz i dogovarao posao. Čitav život mu je bio smijeh. Znam istinu, ali čekam da država i pravosuđe urade svoj posao", kazao je Memić.

Poručeno je kako bi najradije šutjeli, ali nemaju pravo jer se moraju izboriti za pravdu i istinu za Dženana.

"Dženan je ubijen. Znamo ko su ubice, ali još uvijek stojimo. Na nuli smo jer adekvatne službene istrage još nema. Kada se podigne optužnica ne znači da je prestala istraga, jer ako se pojave nove okolnosti morate ih istražiti. Kada imate nove okolnosti, a mi oko Dženanovih okolnosti znamo sve i to niko ne istražuje, onda su oni saučesnici u zataškavanju ubistva", rekao je Feraget koji je podnio prijave protiv 46 ljudi.

Umjetnici Mehmed Bajraktarević, Eldin Huseinbegović, Lamija Kadić i Armin Muzaferija danas su predstavili pjesmu "Voljenom odlaze voljeni" koja je posvećena Dženanu, a glavna poruka pjesme je "Kada zulum postane pravilo, otpor postaje obaveza". U pozadini su tokom izvedbe pjesme emitovani slajdovi s Dženanovim fotografijama od djetinjstva do trenutka kada je ubijen.

Novi protesti bit će održani 16. februara.