BiH
7

Sutra veto Bošnjaka o imenovanju Komisije za referendum u RS-u?

FENA
Narodna skupština RS (Foto: Klix.ba)
Narodna skupština RS (Foto: Klix.ba)
Klub delegata iz reda bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske (RS) razmatrat će sutra odluku Narodne skupštine RS-a o imenovanju Komisije za provođenje referenduma u RS-u o pravosudnim institucijama BiH.

Šef ovog kluba Mujo Hadžiomerović nije želio da prejudicira da li će biti stavljen veto Kluba na ovu odluku, ali je ponovio da će se svim pravnim sredstvima boriti da se ne realizira odluka o referendumu u RS-u o pravosudnim institucijama BiH.

Glasovima vladajuće većine u Narodnoj skupštini RS-a, 23. septembra su izabrani članovi Komisije za provođenje referenduma u RS-u o Sudu i Tužilaštvu BiH, ali bez predstavnika opozicije i bošnjačkih stranaka.

Međutim, tu odluku mora da potvrditi Vijeće naroda RS-a, odnosno klubovi Bošnjaka, Hrvata, Srba i ostalih naroda da bi mogla stupiti na snagu.

Ukoliko neki od klubova pokrene pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa, slijedi višemjesečno usaglašavanje i vjerovatno konačan stav Ustavnog suda RS-a o tom pitanju.

Poslanici bošnjačke nacionalnosti u parlamentu u RS-u bili su protiv formiranja ove komisije, te ukazivali da ne odražava ni nacionalni sastav naroda u RS-u, a protiv su i same odluke o referendumu u RS-u.

Odluka Narodne skupštine RS-a o referendumu u RS-u o pravosuđu BiH, usvojena 15. jula, još nije ni objavljena u "Službenom glasniku RS“, što znači da nije ni stupila na snagu.

Zadatak Komisije za provođenje referenduma je da formira komisije u lokalnim zajednicama u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu skupštinske odluke o raspisivanju referenduma.