{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sutra u Parizu predaja pune nadležnosti nad zračnim prostorom institucijama BiH

F
19.4.2007. u 12:43
0
0
Sutra u Parizu predaja pune nadležnosti nad zračnim prostorom institucijama BiH
0
Sutra u Parizu predaja pune nadležnosti nad zračnim prostorom institucijama BiH
Komandant Snaga Evropske unije (EUFOR) kontraadmiral Hans-Jochen Witthauer otputovat će danas za Pariz, gdje će sutra zajedno s ministrom prometa i komunikacija BiH Božom Ljubićem, u sjedištu Međunarodne organizacije za civilnu avijaciju, potpisati Protokol o predaji nadležnosti nad zračnim prostorom BiH na nadležne institucije BiH.
Witthauer je danas u izjavi novinarima u bazi Butmir naglasio da je potpisivanje ovog protokola posljednji korak u procesu koji je trajao deset godina.

- Potpisivanje Protokola o predaji nadležnosti nad zračnim prostorom na BiH je u skladu s napretkom koji je zemlja ostvarila, ocijenio je kontraadmiral Witthauer.

Prema Daytonskom mirovnom ugovoru, kontrola nad zračnim prostorom BiH data je komandantu mirovnih snaga. Zatim je dogovoreno da se upravljanje i kontrola nad zračnim prostorom postepeno predaju odgovarajućim institucijama BiH.

Preuzimanje kontrole nad zračnim prostorom je još jedan znak da je BiH znatno napredovala od Daytona, ocijenio je Witthauer, naglasivši da sutrašnji događaj znači da će međunarodna zajednica ispuniti jedno od obećanja koje je dala BiH.

- Ovo je još jedan korak naprijed za BiH ka tome da preuzme u svoje ruke svoje vlastite poslove, kazao je Witthauer.

Prema njegovim riječima, ovaj događaj također znači da međunarodna zajednica civilne avijacije priznaje BiH kao aktera na toj sceni, te da je ovo još jedan korak ka punoj integraciji BiH u međunarodnu zajednicu i evroatlantske strukture.

Dodao je da predaja nadležnosti znači da će BiH imati punu kontrolu nad svim "zračnim slojevima", budući da je EUFOR na kraju ovog postepenog procesa imao kontrolu nad nižim slojevima, odnosno da će nakon potpisivanja ovog protokola BiH imati potpunu kontrolu svog zračnog prostora "od tla sve do Mjeseca".

Protokol predviđa da će EUFOR i NATO zadržati pravo na potpunu slobodu kretanja unutar zračnog prostora BiH, što im je u potpunosti dovoljno da ispune svoju misiju, kazao je komandant EUFOR-a kontraadmiral Witthauer.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: