|

Sutra u Briselu sastanak o otvorenim pitanjima BiH i Hrvatske

Sutra u Briselu sastanak o otvorenim pitanjima BiH i Hrvatske
0
F
FENA
18.12.2012. u 14:25
3
komentara
0

dijeljenja
Sutra u Briselu sastanak o otvorenim pitanjima BiH i Hrvatske
Novi sastanak između predstavnika Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske i Evropske unije bit će održan sutra u Briselu.
"Na tehničkom/ekspertnom nivou razgovarat će se o najvažnijim aspektima otvorenih pitanja između BiH i Hrvatske", izjavio je za Agenciju FENA ministar-savjetnik Nebojša Regoje, načelnik Kancelarije za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

To uključuje pitanja pristupa luci Ploče od Bosne i Hercegovine, izgradnje graničnih prijelaza s inspekcijskim nadzorom (BIP) i potrebne infrastrukture, te izvoza bosanskohercegovačkih proizvoda u Hrvatsku, precizirao je Regoje, i dodao da na predstojećem sastanku u Briselu na dnevnom redu mogu biti i druga pitanja za koje se izrazi interes u pripremi sastanka.

Na sutrašnjem sastanku u Briselu u delegaciji BiH su Željana Zovko, savjetnica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande, Miro Džakula, predsjedavajući Komisije za integrirano upravljanje granicom BiH, i Osman Topčagić, šef Odsjeka za Evropsku uniju u Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

Komesar za proširenje EU Štefan Füle sazavao je prvi sastanak "trilaterale" na ministarskom nivou u Briselu 19. septembra radi rješavanja otvorenih bilateralnih pitanja BiH i Hrvatske prije punopravnog članstva Hrvatske u EU. Delegacije su na tom sastanku u Briselu predvodili ministri vanjskih poslova BiH i Hrvatske Zlatko Lagumdžija i Vesna Pusić, a EU su predstavljali komesari za različite oblasti.

Sutra bi na sastanku u Briselu trebalo da bude dogovoren i termin narednog trilateralnog sastanka na ministarskom nivou.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...