Najavljena nova imena
15

Sutra sjednica Skupštine USK, A-SDA s partnerima spremna ponuditi novi saziv Vlade USK

Piše: M. Ć.
Sutra se očekuje nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine Unsko-sanskog kantona nakon koje bi trebao biti poznat sastav parlamentarne većine koja će ubuduće činiti vlast u ovom kantonu.

Rifet Hozanović, jedan od čelnih ljudi A-SDA, potvrdio je za naš portal da će sutra biti održana sjednica Skupštine, no nije otkrio previše detalja.

"Nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine USK zakazan je za sutra u 10 sati i to je ono što vam u ovom trenutku mogu potvrditi", rekao nam je Hozanović.

Upitali smo ga ko će činiti novu skupštinsku većinu i da li su ministarske pozicije dogovorene između koalicionih partnera.

"Koalicija 'A-SDA- POMAK- Zajedno' je spremna, skupa sa svojim partnerima, ponuditi novi saziv Vlade USK. Neka imena će se tu sigurno zadržati, ali će svakako biti i dosta novih. Sve su to rezultati naših pregovora i dogovora čiji cilj je sačiniti vrijednu i sposobnu Vladu koja će nastaviti aktivan rad, donijeti promjene i rezultate", objasnio je Hozanović.

Rifet Hozanović
Rifet Hozanović

Na pitanje kakvi će biti programski planovi nove Vlade i većine i na čemu će to inzistirati A-SDA kao okosnica buduće vlasti u Krajini, on je kazao da je to sve ono na čemu se zasniva njihovo ukupno političko djelovanje.

"Odnosno apsolutni rad, inzistiranje na rezultatima koje će građani osjetiti u najpozitivnijem smislu, ekonomski razvoj, poboljšanje ukupne atmosfere, napredak Unsko-sanskog kantona. U trenutku kada se glas sindikata neprestano čuje, a glas privrednika niti malo ne dolazi do izražaja, jasno je da se moramo posvetiti našoj domaćoj privredi i kao vlast biti glavna podrška privrednicima koji su nosilac ekonomskog oporavka, razvoja i svakog budućeg uspjeha Unsko- sanskog kantona. Nakon formiranja vlasti, privrednici će biti naši najvažniji partneri u kreiranju rješenja i daljem radu", istakao je Hozanović.

Sadašnju vladu na čelu sa premijerom Mustafom Ružnićem polovinom oktobra imenovale su A-SDA, SDP, DF, SBB i NB. Ove stranke bi, najvjerovatnije, trebale činiti i novu skupštinsku većinu, a samim tim i imenovati Vladu USK, u skladu sa rezultatima proteklih izbora.

Ipak, iz Naše stranke danas su saopćili da DF neće biti dio nove parlamentarne većine u Unsko-sanskom kantonu.

"Stavove drugih političkih stranaka inače ne komentiram, pa ne bih ni ovog puta. Mislim da su se sve stranke već zvanično referirale po ovom pitanju i da su njihovi zvanični stavovi dostupni javnosti. Šta god bilo, vrlo cijenimo rad Naše stranke i smatramo da bi trebali biti i u izvršnoj vlasti. Vjerujemo da imaju poštene, dobre kadrove, koji i u USK mogu dati dobre rezultate. Osim toga vrlo je bitno imati stručne ljude na pravim pozicijama. Kao što sam već ranije kazao, Koalicija 'A-SDA- POMAK- Zajedno' je spremna da skupa sa svojim političkim partnerima nastavi raditi na formiranju nove vlasti i što je najvažnije, nastavi raditi za dobrobit građana USK. Da li će DF biti dio te priče, vidjeće se u narednim danima", rekao nam je Hozanović.

Za kraj, upitali smo ga kako će se A-SDA ponašati na federalnom nivou, odnosno da li će prilikom uspostave vlasti na entitetskom nivou ostati dio grupacije nekoliko političkih stranaka koje su ranije potpisale sporazum o zajedničkom nastupu (NB, NiP, PDA i A-SDA).

"Ono što je sigurno u ovom trenutku jeste da će se na implementaciju izbornih rezultata na federalnom nivou morati još pričekati. Što se tiče A-SDA, mi ćemo se, kao i uvijek do sada, ponašati vrlo odgovorno. Sa strankama, koje zajedno s nama čine blok političkog centra, razgovaramo o proširenju istog s ciljem da budemo u što većem i snažnijem parlamentarnom kapacitetu kako bi smo ponudili izlaz iz ove teške političke situacije, koja je više nego evidentna na nivou Federacije, ali i države BiH", istakao je Hozanović.