BiH
119

Sutra protesti na mjestu pogibije Have Šljivić-Dovadžija

Piše: E. G.
Mjesto gdje je poginula Hava Šljivić-Dovadžija (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Mjesto gdje je poginula Hava Šljivić-Dovadžija (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U sarajevskom naselju Nedžarići, na mjestu gdje je 1. aprila u večernjim satima poginula Hava Šljivić-Dovadžija (27), kada ju je automobilom udario Semir Rastoder (25), sutra će s početkom u 12 sati biti održani mirni protesti.

Okupljanje građanja na mjestu tragedije najavljeno je i sarajevskoj policiji, kažu prijatelji porodice stradale.

Organizator protesta je Udruženje građana "Svitanje", koje djeluje u okviru AKOS-a, te prijatelji i porodica premilule Have.

Cilj protesnog okupljanja je izražavanje negodovanja zbog toga što je vozač koji je usmrtio pješakinju pušten na slobodu.

Protesti su organizirani na Dan grada Sarajeva, 6. aprila, što je također nosi određenu simboliku, jer će okupljeni tražiti da se mjere sigurnosti građana glavnog grada BiH pooštre, odnosno da se mijenjaju zakonski propisi koji omogućavaju puštanje na slobodu onih koji su počinili ovako teška krivična djela.

Postoji mogućnost i da će u narednom periodu biti organizirani novi protesti ispred pravosudnih institucija u Sarajevu.

Hava Šljivić-Dovadžija je bila majka dvije djevojčice od četiri i po godine i četiri mjeseca. Njen suprug Amar Dovadžija za Klix.ba je prije tri dana ispričao potresnu priču o tome kako je poginula Hava. Pričao je o cijelom slučaju s ciljem da javnost zahtijeva od nadležnih da se ovakvo što najstrožije kažnjavaju, da država više vodi računa o sigurnosti svojih građana.

Organizatori sutrašnjeg okupljanja su pozvali građane da dođu u što većem broju i da pokažu svoje neslaganje sa tim da se puštaju da se brane sa slobode počinioci ovakvih krivičnih dijela.

Od svih učesnika protesta se očekuje da se suzdrže od bilo kakvog nasilja i neprimjerenog ponašanja, inače će biti udaljeni sa skupa.