Sud BiH
0

Sutra presuda u slučaju Rijad Rustempašić i drugi

SRNA
Sud BiH sutra će izreći prvostepenu presudu u predmetu "Rijad Rustempašić i drugi" koji se terete za terorizam, udruživanje radi činjenja krivičnih djela i neovlašteni promet oružjem, vojnom opremom i proizvodima dvojne namjene.

Optužnica tereti Rijada Rustempašića, Abdulaha Handžića i Edisa Velića za terorizam, udruživanje radi činjenja krivičnih djela i neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne namjene, a Muhameda Rustempašića za neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe i udruživanje radi činjenja krivičnih djela.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je bivši pripadnik odreda El Mudžahedin, Rijad Rustempašić organizovao grupu čiji su članovi postali Abdulah Handžić, Edis Velić, Muhamed Rustempašić i Edis Stroil.

Grupa je, navodno, nabavljala i posjedovala oružje, eksploziv i različite proizvode dvojne namjene podobne za izradu improvizovanih eksplozivnih naprava, video snimke obuka za rukovanje oružjem i za borbena dejstva.

Sve ovo pripremano je u namjeri da se izvrši napad na jedan od identifikovanih objekata radi ozbiljnog zastrašivanja stanovništva i ozbiljne destabilizacije osnovnih političkih, ustavnih, privrednih i društvenih struktura BiH. Ovakve ideje, stavovi i planirane aktivnosti grupe predstavljaju prijetnju sigurnosti BiH na unutrašnjem i međunarodnom planu.

Tužilaštvo BiH ih tereti da su namjeravali da izvrše teroristički napad na "zajednički identifikovane objekte", kako bi izazvali ozbiljno zastrašivanje stanovništva i destabilizovali stanje u BiH.

Na spisku meta o kojima su članovi grupe raspravljali, prema optužnici, nalazila su se "hrvatska mjesta za vrijeme katoličkog Božića, napad na 'Vlahe' tokom pravoslavnog Božića, napad na LOT timove EUFOR-a na teritoriji Bugojna, napad na pripadnike Armije BiH stacionirane u Rajlovcu koji su se spremali za odlazak u Irak" i druge objekte.

Ideje i aktivnosti ove grupe su opisane u optužnici kao etnički i religijski ekstremizam koji predstavlja prijetnju bezbjednosti u BiH.

Rustempašić se tereti i da je organizovao grupu za nabavku i transport oružja iz Njemačke u BiH. Prema optužnici, Rustempašić je zatražio od Stroila da iz Njemačke, za njegove potrebe nabavi deset optičkih nišana i još neku opremu i dostavi njegovom bratu Muhamedu Rustempašiću, koji je bio nastanjen u Beču. Stroil je nabavio i poštom poslao u Beč nišane, teleskop, vojne uniforme i drugu opremu, a Muhamed Rustempašić je onda proslijedio opremu u Sarajevo 15. marta 2008. Rijad Rustempašić je 16. marta 2008. preuzeo ovu opremu u Sarajevu i potom je prenio u porodičnu kuću u Bugojnu, gdje je i pronađena tokom policijskog pretresa 20. marta 2008.

Sud je saopštio da je izricanje prvostepene presude pred Odjeljenjem za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda BiH, u ovom predmetu zakazano  u 10.00 časova.