Bivši direktor UIO
6

Sutra počinje suđenje Kemalu Čauševiću

SRNA
Kemal Čaušević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Kemal Čaušević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Suđenje bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Kemalu Čauševiću, optuženom u predmetu "Pandora", trebalo bi da počne sutra u Sudu BiH, gdje postupak vodi sudija Biljana Ćuković.

Sud BiH objavio je da će ročište biti održano od 9.00 do 12.30 sati, kada bi trebalo da bude pročitana optužnica, a tužilaštvo bi trebalo da iznese uvodne riječi.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Čauševića 17. februara, a potvrđena je 16. marta. Optužnicom su obuhvaćeni i Sadinet Karić i Anes Sadiković, zvani "kralj tekstila".

Tužilaštvo BiH u ovom predmetu zastupa tužilac Dubravko Čampara. On Čauševića tereti za primanje 1,7 miliona KM mita, i to od Karića i Sadikovića.

Čampara tvrdi i da su optuženi, koji su se prije dvije sedmice izjasnili da nisu krivi, budžet BiH oštetili za dvije milijarde KM.

U opsežnoj policijskoj akciji kodnog naziva "Pandora", koju su 2014. godine izveli pripadnici Agencije za istrage i zaštitu u BiH (SIPA), uhapšeno je pedesetak lica, a među njima i 30 pripadnika UIO i carinskih terminala, koji se, kako je tada saopšteno, sumnjiče za koruptivna krivična djela organizovanog kriminala, carinskih i poreskih utaja, pranja novca i zloupotrebe položaja ili ovlašćenja u vezi sa uvozom tekstilne i druge robe.