|

Sutra počinje ramazan i klanja se prva teravija

Sutra počinje ramazan i klanja se prva teravija
1.243
F
FENA
4.6.2016. u 18:44
84
komentara
1,2k

dijeljenja
Sutra počinje ramazan i klanja se prva teravija Foto: Arhiv/Klix.ba
Mjesec ramazan počinje kada se na nebu vidi hilal (mlađak, mladi mjesec). Prema proračunu, mlađak će na Balkanu, Bosni i Hercegovini, biti vidljiv sutra navečer, kada će akšamski ezani označiti početak mjeseca ramazana.
Prvi teravih-namaz u svim džamijama bit će klanjan sutra navečer, a prvi sehur i prvi dan posta (1437/2016) je u ponedjeljak, 6. juna. Mjesec ramazan (1437/2016) ima 29 dana, a prvi dan Bajrama je 5. jula.

Ramazan je najodabraniji je mjesec u godini, u njemu je najodabranija noć Lejletu-l-kadr u kojoj je počelo spuštanje Božje objave Kur'ana i noć lejletu-l-Bedra, historijski događaj koji je usmjerio povijest islama.

U Kur'anu se kaže "O vjernici! Propisuje vam se post, kao što je propisan onima prije vas, da biste se grijeha klonili." (el-Bekare, 183.).

Post, savm, znači uzdržavanje od hrane i pića, ali i lošeg govora, loših djela, loših misli, od rane zore-sehura, pa do večeri-iftara. U Kur'anu se snažno naglašava duhovna, moralna, socijalna i zdravstvena dimenzija posta. Postiti su dužni svi punoljetni, fizički i mentalno zdravi muslimani i muslimanke.

U Kur'anu je to jasno istaknuto: "Ko od vas u tom mjesecu bude kod kuće, neka ga u postu provede, a ko se razboli ili se na putu zadesi, neka isti broj dana naposti... "(El-Bekare, 183 -185.)

Ramazan je mjesec posebnih ibadeta, molitve, pokajanja, praštanja, duhovnog čišćenja i uzdizanja, intenzivnog međuljudskog susretanja, a Muslimani u Bosni i Hercegovini, pored posta i klanjanja teravih-namaza, uče Kur'an, slušaju mukabele uz učenje i razumijevanje Kur'ana, organizuju zajedničke iftare i sehure.

Muhammed a.s. je kazao: Trojici se ne odbija dova: postaču dok se iftari, pravednom vladaru i onome kome je učinjena nepravda (mazlumu).
Prijavi grešku


Komentari (84)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...