Smanjenje nameta
112

Sutra odluka o ukidanju akciza na gorivo: Hoće li politika iznevjeriti građane

S. Š. U.
Predlagač sutrašnje hitne sjednice je Denis Bećirović (SDP) (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Predlagač sutrašnje hitne sjednice je Denis Bećirović (SDP) (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Na sjednici održanoj 9. marta 2022. godine, Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine usvojio je Prijedlog o izmjenama Zakona o akcizama i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV). Sada je na redu Dom naroda.

Sutra ćemo znati sa sigurnošću da li će izmjene Zakona o akcizama i PDV-u biti usvojene u Domu naroda Parlamentarne Skupštine BiH nakon izjave predsjedavajućeg ovoga Doma, Dragana Čovića (HDZ BiH) da bi bilo potrebno prvo prikupiti mišljenja eksperata iz tih oblasti da se vidi stvarni utjecaj mjera koje za cilj, prema mišljenjima predlagača, imaju smanjiti negativne efekte ekonomskih kretanja na stanovništvo.

"Moram otvoreno reći da gospodin Čović obmanjuje cjelokupnu bh. javnost i pored toga flagrantno krši suštinske dijelove Poslovnika Doma naroda iako je precizno po Poslovniku, a na osnovu člana 58. zatražena hitna sjednica i iako je on bio u obavezi da takvu sjednicu sazove u roku od tri dana jer je 1/3 delegata uputila takav zahtjev. On je potpuno ignorisao zahtjev i sazvao sjednicu po potpuno drugom članu Poslovnika i stavio samo jednu tačku dnevnog reda, a nas pet delegata tražili smo da se na dnevni red uvrste Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH i Prijedlog dopune Zakona o PDV-u", izjavio je za Klix.ba Denis Bećirović (SDP BIH) delegat u Domu naroda državnog parlamenta.

Tvrdi kako postoje veoma precizni dokazi da Dragan Čović ignorira odredbe Poslovnika te da treba ozbiljno razmisliti o pokretanju njegove smjene sa mjesta predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne Skupštine BiH jer do sada nije zabilježen ovakav slučaj kršenja Poslovnika.

Kaže kako se postavlja i niz drugih pitanja poput toga šta rade ljudi koji su na vlasti u vrijeme ovakve ekonomske krize jer država ima svoju vlast, Vijeće ministara, predsjedavajućeg Vijeća ministara te ministra finansija koji dolazi iz HDZ-a BiH.

"Već treću sedmicu bijesni rat u Ukrajini, hiljade mrtvih, Evropa strepi i već je izložena izbjegličkoj krizi, postoji mogućnost velike energetske krize. Mi u BiH smo imali krizu i prije rata u Ukrajini, inflaciju koja je uzrokovana efektima pandemije i mi u takvim uvjetima nemamo odgovore Vijeća ministara i ministarstva finansija. Kako je moguće da oni nisu predložili nikakav paket mjera za ublažavanje posljedica ekonomske krize u BiH?" dodao je Bećirović.

Navodi kako opozicija radi posao vlasti i predlaže mjere iako je ovo krajnje nemaran odnos prema svim stanovnicima BiH.

Na stranici Parlamentarne Skupštine BiH vidi se da se samo Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini razmatra po hitnom postupku, jer je to materijal koji se dostavljen Domu naroda na razmatranje i usvajanje. Ovim prijedogom akcize na naftne derivate ukinule bi se na period od šest mjeseci. Trenutno se visina akciza kreće od 0,30 do 0,40 feninga po litru goriva.

U obrazloženju razloga za donošenje Zakona navedeno je kako je "ekonomska kiza koju je uzrokovala pandemija COVID-19 ostavila štetne posljedice po ekonomiju Bosne i Hercegovine. Oporavak naše ekonomije još uvijek nije na zadovoljavajućem nivou. Medunarodni monetarni fond je u posljednjem objavljenom izvještaju smanjio prognozu ekonomskog rasta za svijet, ali i Bosnu i Hercegovinu, uz upozorenje da svijet ulazi u fazu inflatornog rizika, pozivajući centralne banke da budu 'vrlo, vrlo oprezne' i da preduzmu hitne mjere za pooštravanje monetarne politike ako se cjenovni pritisci nastave", stoji u obrazloženju.

Šta bi značila diferencijalna stopa PDV-a?

Kako bi u praksi izgledalo ukoliko se usvoje izmjene Zakona o PDV-u, pojasnili su nam iz Uprave za indirektno oporezivanje.

Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje naglašava kako su sljedeće stvari posebno bitne, šta su to osnovne životne namirnice, šta je sa proizvodima na koje se ne odnosi stopa PDV-a od 5% ili 22%, da li se za njih i dalje obračunava stopa PDV-a od 17% te kako izmjena Zakona iziskuje nova softverska rješenja koje koristi UIO jer svaki proizvod ima svoj tarifni broj što će se morati izmijeniti u uslovima kada nije usvojen budžet BiH kao i izmjenu softverskih rješenja poreznih obvezika.

Smatra kako će biti potrebno nekoliko mjeseci prilagodbe u implementaciji izmjene Zakona o PDV-u te da će to donijeti i dodatne troškove.

Koliko je vidljivo iz meterijala dostavljenih Domu naroda, izmjene Zakona o PDV-u neće se razmatrati na sutrašnjoj sjednici. Nakon sutra bit će jasno da li je sjednica zakazana kako bi se ispoštovala forma i da li će predstavnici HDZ-a BiH u Domu naroda BiH ipak čekati mišljenja koja je od Vijeća ministara BiH, ministra finansija u Vijeću ministara, ministrice finansija u Republici Srpskoj i Federaciji BiH i direktora Uprave za indirektno oporezivanje zatražio Dragan Čović.