Ustavni sud
0

Sutra o vetu Bošnjaka na grb i himnu RS-a

FENA
Konačna odluka da li je novim grbom i himnom RS-a povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda znat će se sutra.

O zahtjevu Bošnjaka odlučit će Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS-a nakon što je na sjednici 1. decembra ocijenilo prihvatljivim zahtjev Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a za pokretanje postupka za utvrđivanje postojanja vitalnog nacionalnog interesa u vezi sa ovim simbolima.

Šef bošnjačkog kluba Edin Ramić očekuje da će Ustavni sud RS-a uvažiti primjedbe koje je Klub iznio na novi grb i himnu RS-a, te donijeti odluku da ti simboli ne odražavaju interese Bošnjaka i proglasiti ih neustavnim.

Osnovne primjedbe bošnjačkog kluba na himnu RS-a, koja je kompozicija "Moja Republika" banjalučkog autora Mladena Matovića, odnose se na to da se u tekstu o RS-u govori kao državi, a ne entitetu.

Grb ima, između ostalog, u crvenom štitu srebrnog dvoglavog orla u poletu sa po jednim zlatnim krinom sa obje strane orlovog repa.

Na grudima orla je crveni štit, a na njemu srebrni krst između četiri srebrna ocila, bridovima okrenuta ka stablu krsta. Držači grba su dva propeta crvena lava, od kojih je desni krunisan zatvorenom zlatnom kraljevskom krunom sa pet vidljivih poluarkusa, a lijevi otvorenom zlatnom kraljevskom krunom sa tri ljiljana u vijencu.

Klub Bošnjaka predlagao je kompromisno rješenje po pitanju grba, ali to nije prihvaćeno, iako su zastupali stav da se predstavnici naroda koga predstavljaju ne mogu prepoznati u usvojenom grbu.

Radi podsjećanja, klubovi Bošnjaka i Hrvata u Vijeću naroda stavili su veto na grb i himnu RS-a nakon njihovog usvajanja u Skupštini.

Iako se o tom pitanju raspravljalo i na Vijeću naroda, te zajedničkoj komisiji Vijeća naroda i Skupštine RS-a dogovor nije postignut zbog čega je upućen zahtjev entitetskom Ustavnom sudu da donose konačnu odluku o prihvatljivosti simbola RS-a.