{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sutra izricanje presude Kreši Lučiću

F
15.12.2008. u 10:55
0
0
Sutra izricanje presude Kreši Lučiću
0
Sutra izricanje presude Kreši Lučiću
Izricanje presude pred Apelacionim vijećem Odjela I za ratne zločine Suda BiH u predmetu Krešo Lučić zakazano je za sutra, najavljeno je iz Suda.
Apelaciono vijeće je 3. aprila donijelo rješenje kojim se ukida prvostepena presuda i određuje održavanje pretresa pred ovim vijećem.

Sudeće vijeće je 19. septembra 2007. proglasilo Krešu Lučića krivim za krivično djelo zločin protiv čovječnosti i osudilo ga na kaznu zatvora od šest godina.

Lučić je oglašen krivim što je tokom juna i jula 1993. u svojstvu komandanta Vojne policije HVO-a Kreševo, zajedno s drugim pripadnicima Vojne policije, protivpravno lišio slobode šest civila Bošnjaka.

Nadalje, Vijeće je utvrdilo da je Lučić 20. juna 1993. zajedno s njemu podređena dva vojna policajca, protivpravno lišio slobode jednu osobu bošnjačke nacionalnosti koje je sproveo u logor u Osnovnoj školi "Ivo Lola Ribar" u Kreševu.

Ovaj zatvorenik je potom fizički zlostavljan od optuženog i još jednog pripadnika vojne policije.

Optuženi je, također, mučio zatvorenike bošnjačke nacionalnosti dovedene iz logora "Šunje" tokom juna i jula 1993. u Štabu Vojne policije Kreševo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: