Apelacioni sud u Beogradu
0

Sutra izricanje presude Iliji Jurišiću

SRNA
Ilija Jurišić (Foto: Arhiv)
Ilija Jurišić (Foto: Arhiv)
Apelacioni sud u Beogradu izrećiće sutra presudu Iliji Jurišiću, koji je u prvostepenom postupku osuđen na 12 godina zatvora za ratni zločin nad kolonom pripadnika JNA maja 1992. godine u Tuzli.

Javno objavljivanje presude pred Vijećem za ratne zločine Apelacionog suda u Beogradu, kojim predsjedava Siniša Važić, počeće u 10.00 časova u zgradi suda.

Žalbeni postupak na prvostepenu presudu Jurišiću, okončan je u petak iznošenjem završnih riječi tužilaštva i odbrane.

Optuženi Ilija Jurišić obratio se sudu i rekao da je uvjeren da njegova krivica nije dokazana i da nije dokazano da je "bilo kome komandovao", te da smatra da je "žrtva mržnje i odmazde". 

Tužilaštvo je zatražilo potvrdu prvostepene presude i da Jurišić bude osuđen na dužu kaznu zatvora, od prvostepeno presuđenih 12 godina zbog težine počinjenog djela, a odbrana je zatražila momentalno ukidanje pritvora i oslobađajuću presudu. 

Zamjenik tužioca za ratne zločine Milan Petrović izjavio je u završnoj riječi da je i u prvostepenom i u drugostepenom postupku sa sigurnošću dokazano da je Jurišić izvršio krivično djelo za koje se tereti - upotreba nedozvoljenih sredstava borbe. 

Petrović je naveo da su svi svjedoci izvedeni tokom postupka pred Apelacionim sudom, osim komandanta tuzlanske kasarne, bili neposredni učesnici događaja od 15. maja 1992. godine i da su, stoga, lično zainteresovani da pomognu Jurišiću.
Njegova odbrana tvrdi da tokom suđenja nije dokazano da je Jurišić riječima "na vatru odgovoriti vatrom" izdao naredbu za napad i zaključila da se radilo o defanzivnoj odluci, kao i da se tužilaštvo tokom postupka pozivalo na nepostojeći dokaz - odnosno Sporazumom SR Jugoslavije i BiH o mirnom povlačenju JNA iz BiH. 

Apelacioni sud uvrstio je u dokaze dopis Vojno-bezbednosne agencije (VBA) u Srbiji da sporazum o mirnom povlačenju JNA koji su u aprilu 1992. godine potpisali general pukovnik Blagoje Adžić i Alija Izetbegović, nije pronađen u arhivskoj građi, jer je uništen u NATO bombardovanju 1999. godine.

Advokat odbrane Đorđe Dozet tvrdi da u toku postupka nije dokazano da postoji sporazum i da je evidentno da Tužilaštvo zbog toga "nema spor". On je rekao da se u odluci engleskog suda u Vestminsteru u ekstradicionom postupku u slučaju Ejupa Ganić navodi da je tužilac Petrović priznao da sporazum JNA i BiH nije postojao i da je Petrović "nepouzdan".

Petrović je odbacio ove tvrdnje i ukazao na to da pred sudom u Vestminsteru nije vodio zapisnik i da "ono što je rečeno i što se govorilo i ono što je napisano ne odgovara istini". 

Drugostepeni postupak u postupku protiv Ilije Jurišića, koji je prvostepeno osuđen na 12 godina zatora zbog napada na vojnike JNA koji su se 1992. godine povlačili iz Tuzle, počeo je pred Apelacionim sudom u Beogradu 22. septembra. 

Tokom drugostepenog postupka saslušani su uglavnom svjedoci odbrane koji su svjedočili video-linkom iz Suda BiH u Sarajevu, a među njima i Selim Bešlagić koji je u vrijeme zločina bio načelnik opštine Tuzla, zatim komandant štaba Teritorijalne odbrane Tuzle Enver Delibegović, tadašnji sekretar Jasmin Imamović i načelnik SJB Tuzla Meho Bajrić. 
Svim ročištima u drugostepenom postupku, pa tako i u petak, prisustvovao je i ambasador BiH u Srbiji Boriša Arnaut. 

Ilija Jurišić osuđen je 22. septembra 2009. godine pred vijećem za ratne zločine nekadašnjeg Okružnog suda u Beogradu na 12 godina zatvora jer je, kako je u presudi navedeno, naredio napad na kolonu JNA koja se povlačila iz Tuzle. On je uhapšen 2007. godine na beogradskom Aerodromu "Nikola Tesla" i od tada se nalazi u pritvoru u Beogradu.