Beograd
0

Ročište povodom žalbe na presudu Iliji Jurišiću

SRNA
Ilija Jurišić (Foto: Arhiv)
Ilija Jurišić (Foto: Arhiv)
Pred Apelacionim sudom u Beogradu danas počinje ročište povodom žalbi odbrane i tužilaštva na presudu od 12 godina zatvora bivšem tuzlanskom čelniku Iliji Jurišiću za ratni zločin nad vojnicima JNA u slučaju "tuzlanska kolona".

Jedan od Jurišićevih advokata Đorđe Dozet rekao je Srni da je na ročište, koje će trajati do kraja sedmice, pozvano 14 svjedoka, ali da ne očekuje da će se svi pojaviti u Beogradu, nego će neki svjedočiti preko video linka iz Sarajeva.

   On nije htio da govori o potezima odbrane na tom ročištu, ali je ponovio da "ne postoji navodni sporazum između SRJ i BiH o povlačenju JNA". Dozet je naveo da je predstavnih srpskog tužilaštva, prema njegovim informacijama, to rekao i na jednom drugom suđenju u Londonu (u slučaju Ejupa Ganića).

   Odbrana je u svojoj žalbi zatražila potpuno oslobađanje Ilije Jurišića, dok tužilaštvo nije zadovoljno 12-godišnjom kaznom.

   Prema pisanju sarajevske štampe, na ročište pred Apelacionim sudom u Beogradu od 14 pozvanih svjedoka odazvalo se 13, a na samom ročištu u Beogradu trebalo bi da se pojavi samo jedan svjedok Tuzlak Niko Jurić, aktivni policajac iz Hrvatske, dok će se ostali sudu obratiti putem video linka iz sarajevske sudnice Suda BiH.

   Prema protokolu, na ročištu 22. septembra, pojaviće se pet svjedoka, a dan kasnije će svjedočiti ostali.

   Konačna presuda Iliji Jurišići biće poznata 24. septembra, a poslije toga Jurišić više nema mogućnost žalbe pred pravosudnim instancama Srbije.
   Ilija Jurišić je uhapšen 9. maja 2007. godine na beogradskom aerodromu i od tada je u Okružnom zatvoru u Beogradu.

   Vijeće za ratne zločine u Beogradu osudilo ga je krajem septembra 2009. godine na 12 godina zatvora.

   Ročište je zakazano za  9.30 sati.