Četvrti put
6

Sutra generalni štrajk ljekara u HNK, Vlada ne želi garantovati povećanje plata

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije Hercegovačko-neretvanskog kantona sutra pokreće generalni štrajk koji je rezultat neuspješnih pregovora s Vladom HNK.

Uslov je potpis kolektivnog ugovora i garancija da će u narednim godinama status ljekara u Hercegovačko-neretvanskom kantonu biti izjednačen s kolegama u drugim kantonima.

Kristina Bevanda, predsjednica sindikata, za Klix.ba kaže kako ljekari u HNK sutra četvrti put generalno štrajkuju ove godine.

"Zapravo, mi nastavljamo prethodno započet generalni štrajk koji je zaleđen otvaranjem pregovora, a otvaramo ga jer su ti pregovori propali. Naime, pristali smo bili na ponudu Vlade HNK, složili se s devedeset posto njihovog prijedloga kolektivnog ugovora. Smanjili smo procente na uslove na rad, smanjili smo satnicu i koeficijent, ali ono što je sada sporno je obećanje da će nam nekad u budućnosti izjednačiti primanja s kolegama u drugim kantonima", kazala je Bevanda.

Kristina Bevanda ističe kako je Sindikat prihvatio satnicu 2,30, a da je dogovoreno da koeficijent ove godine raste za 0,6, a nekada u budućnosti i do 1,2.

"Rečeno nam je da je Vlada HNK odbila to obećati, nismo dobili pismeno očitovanje. Generalni štrajk kreće sutra početkom radnog vremena i trajat će sve vrijeme. Svi uposlenici su dužni biti na svojim radnim mjestima. Primat će se i obrađivati hitni slučajevi i oni kojima prijeti trajni invaliditet. Pacijenti koji već leže ili koji će tek biti hospitalizirani primat će potpunu njegu", najavila je.

Hitna pomoć, CUM, Epidemiološka služba i Zavod za transfuziju nisu u režimu štrajka i rade po ustaljenom redoslijedu.