BiH
0

Šutnjom protiv sistema koji tjera mlade iz BiH

Klix.ba
Mladi iz Bihaća, Velike Kladuše, Cazina, Bosanske Krupe, Sanskog Mosta i Ključa, u znak revolta prema sistemu koji mlade ljude tjera iz Bosne i Hercegovine, sutra će u 11:55 održati performans "Šuti i trpi".

"Potaknuti činjenicom da živimo u Bosni i Hercegovini, zemlji u kojoj je stopa nezaposlenosti mladih preko 60 posto i koju preko 70 posto mladih želi napustiti, organizirali smo sutrašnji performans. Vlast i političke strukture ne uvažavaju naše stavove i mišljenja, zbog čega smo potisnuti na margine društva. Naš položaj je svakim danom sve gori i došao je do visokog stepena degradacije, umjesto pune društvene afirmacije", saopćeno je iz Vijeća mladih USK.

Ovim preformansom, mladi USK-a žele podsjetiti da "na mladima svijet ostaje" i da su oni budućnost svake zemlje, te da žele učestvovati u donošenju odluka u skladu sa Zakonom o mladima FBiH.

"Počinjemo danas, ustajemo, borimo se i šutnjom pokazujemo svoje nezadovoljstvo, a sutra ćemo svojim glasom stati na kraj onima koji 2014. godine budu ponovo govorili 'mladi su budućnost'. Želimo da naša šutnja odjekne glasno, do onih koji su ovu zemlju doveli u stanje 'odliva mozgova' i nezadovoljstva", stoji u saopćenju.