Komentar na čekanju
809

Šutnja koja govori više od hiljadu riječi: Čović i HDZ ni riječi nisu kazali o presudi Mladiću

Piše: S. H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Muk i tišina. Član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović, kao ni njegova stranka HDZ, ni 48 sati nakon presude Ratku Mladiću nisu se oglasili, niti na bilo koji način iznijeli svoj stav.

Optužnica, kao i presuda Mladiću su jasne. Pored Bošnjaka i pripadnici hrvatskog naroda bili su izloženi divljačkom razaranju Mladićevih snaga, ubijani su na širem prostoru BiH, mučeni, zatvarani i silovani. Najveće stratište Hrvata u entitetu RS tokom rata je definitivno Prijedor. Najveći masakr izvršen je u selu Briševo.

Kroz prijedorske logore pošlo je više od 30.000 ljudi. Prema nepotpunim podacima, svaka deseta osoba je ubijana. Od 20. do 25. jula 1992. iz sela Briševo, desetak kilomatera od Kozarca, u logore je odvedeno više od hiljadu mještana Hrvata. Na kućnim pragovima ubijena su 73 civila, a samo u selu Briševo ubijeno ih je 67. Najmlađa žrtva je imala 14 godina. Od 1.600 Hrvata župe Stara rijeka, sada u njoj živi 98 osoba starije životne dobi. Dovoljno je to informacija da se član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda oglasi povodom doživotne robije Mladiću koji je sistemski uništavao Hrvate iz tog kraja.

"Srpsko-hrvatsko savezništvo po pitanju podjele BiH traje još od 1991. Od Karađorđeva, dogovora u Zagrebu 8. januara 1992. godine, sporazuma Karadžić-Boban u Grazu, preko otvorene vojne i političke saradnje tzv. Herceg-Bosne i RS-a u toku agresije. Tim savezništvom definisano je koja područja treba da pripadnu RS-u, a koja HB-u. Općine koje su stavljene Mladiću na teret su, prema tim dogovorima, trebale pripasti RS-u. To je značilo da su Hrvati iz tih općina otpisani od političkog i vojnog vodstva bosanskohercegovačkih Hrvata", smatra historičar Jasmin Medić.

Čovićevu pasivnost prema presudi Ratku Mladiću treba isključivo posmatrati u tom kontekstu, dodaje on.

"Njemu 150 ubijenih prijedorskih Hrvata 1992. godine, među kojima je recimo i tadašnji predsjednik općinskog odbora HDZ-a Silvije Sarić, nisu bitni jer Prijedor nije trebao ući u sastav tzv. Herceg-Bosne", zaključuje Medić.

Čović je trenutno na službenom putovanju u Afganistanu, a u međuvremenu se oglasio povodom Dana državnosti, čestitajući građanima praznik. Shodno tome mogao se oglasiti i povodom presude Mladiću, ali nije. Da li Čović šuti da se ne bi zamjerio svom prijatelju Miloradu Dodiku koji je u međuvremenu poručio da je Ratko Mladić heroj ili čeka drugostepenu presudu nekadašnjim čelnicima tzv. Herceg-Bosne, ostaje da se vidi.

Ipak, jedno je jasno, građani ove zemlje očekuju od predsjedavajućeg Predsjedništva BiH da iznese svoj stav o jednoj od najznačajnijih presuda Haškog tribunala.