BiH
112

Sutkinju Suda BiH se tereti za primanje mita u slučajevima protiv Brkića i Šabića

Klix.ba
Ramo Brkić, Azra Miletić i Senad Šabić
Ramo Brkić, Azra Miletić i Senad Šabić

Po nalogu tužitelja Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, SIPA je jutros uhapsila sutkinju Suda BiH Azru Miletić. Osim nje, uhapšeni su i Ramo Brkić te Senad Šabić.

Miletić se tereti da je uzela mito od Brkića i Šabića protiv kojih se vodi postupak u Sudu BiH.

Sutkinja Suda BiH je pod istragom Tužiteljstva BiH i osumnjičena je za kaznena djela primanje dara ili drugih oblika koristi i kršenje zakona, dok su Brkić i Šabić osumnjičeni za davanje dara ili drugih oblika koristi.

Osumnjičeni će tokom dana biti predati postupajućem tužitelju koji će ih ispitati u svojstvu osumnjičenih te donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane.

Ramo Brkić, bivši komesar MUP-a Unsko-sanskog Kantona, u Sudu BiH osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od 11 godina za organizirani kriminal, organiziranje uzgoja te međunarodnu prodaju skanka, kao i za zloupotrebu službenog položaja.

Senad Šabić, koji je također član Brkićeve grupe, osuđen je na 10 godina zatvora za organizirani kriminal te promet narkoticima. Satko Kekić osuđen je na pet godina zatvora.

Prvostepenom presudom Sud BiH je optuženom Rami Brkiću izrekao jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 11 godina, optuženom Senadu Šabiću kaznu zatvora u trajanju 10 godina, a optuženom Satku Kekiću kaznu zatvora u trajanju od pet godina.

U novembru 2014. godine Sud BiH je djelimično ukinuo presudu u predmetu Ramo Brkić i drugi.