BiH
59

Ko je dao mito 100.000 KM: Sutkinja Miletić se branila šutnjom, Ramo Brkić tvrdi da nije dao mito

Piše: E. F.
Senad Šabić, Azra Miletić i Ramo Brkić
Senad Šabić, Azra Miletić i Ramo Brkić
Tužilaštvo BiH predložilo je, kako saznaje Klix.ba, da se uhapšenima u akciji čistač odredi jednomjesečni pritvor i to zbog sumnje da su počinili krivično djelo uzimanja odnosno davanja mita i drugih oblika koristi. U ovoj akciji su kao osumnjičeni uhapšeni Azra Miletić, sutkinja Suda BiH, te Ramo Brkić i Senad Šabić protiv kojih se na Sudu BiH vodi sudski proces.

Prema nezvaničnim informacijama, tokom višemjesečne tajne istrage koju je vodilo Tužilaštvo BiH, sutkinja Miletić, pred kojom se kao predsjedavajućom Apelacionog vijeća BiH protiv dvojice optuženih vodi ponovljeni postupak, tražila je mito od 100.000 KM od Brkića i Šabića, a kako bi im izrekla što manju ili čak oslobađajući kaznu. Navodno, sutkinja je već preuzela jedan dio novca.

Na današnjem saslušanju, kako saznajemo, sutkinja se branila šutnjom. Danas su saslušani i Brkić i Šabić.

"Moj branjenik je iznio svoju odbranu, ali u ovoj istražnoj fazi postupka ne mogu govoriti o njenom sadržaju", kazao je Crnalić te dodao da očekuje da prema njegovom branjeniku bude upućen prijedlog za određivanje jednomjesečnog pritvora.

No, kako saznajemo, Brkić je na saslušanju tvrdio da nije dao nikakav mito, a navodno do sada Tužilaštvo za to nije ni ponudilo konkretne dokaze.

Nakon što Tužilaštvo BiH predloži određivanje jednomjesečnog pritvora osumnjičenima, trebalo bi biti održano i ročište na kojemu će se raspravljati o prijedlogu Tužilaštva.

Podsjećamo, trojka je uhapšena neposredno nakon okončanja ročišta na kojemu su u predmetu koji se pred sutkinjom Miletić vodi protiv Brkića i Šabića izrećene završne riječi. Uskoro je trebala biti izrečena i konačna presuda, no istraga tužilaštva je, kako se čini, dala konkretne rezultate te su uslijedila hapšenja i pretresi.

Inače, Brkić je bivši komesar Policije Unsko-sanskog kantona i nakon prvostepenog postupka osuđen je na 11, a Šabić na 10 godina zatvora. Kazna im je izrečena zbog proizvodnje i trgovine drogom, zloupotrebe položaja i korupcije. Međutim, ta presuda je ukinuta i suđenje je ponovljeno pred Apelacionim vijećem Suda BiH kojim predsjedava Miletićeva.