Godišnjica smrti kraljice Katarine
0
Sutješke žene 533 godine nose crne marame
Komentari (221)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Eto tako i katarina postade isključivo hrvatska kraljica, odnosno katolička kraljica. Bošnjaci moji dragi. Zar nema niko od naših intelektualaca da kaže kako je Katarina bila i naša kraljica, te kako je neispravno da je svojataju isključivo ovdašnji hrvati. Oduzimaju nam identitet, pa će na kraju ispasti da stvarno nemamo korijene, jezik, kulturu i na kraju pravo da se ponosimo zemljom tisućljetnom na koju polažemo puno pravo!!! Katarina nije bila muslimanka, ali je bila i ostaće bošnjačka kraljica.
kao prvo katarina je bila bosanska kraljica katolicke vjeroispovijesti,a potomci njezina kraljevstva bosne su danasnji bosnjaci i hrvati!Narod cija je ona bila kraljica se nazivao bosnjanima i drugi su ih tako nazivali,tada su danasnji bosnjaci i hrvati bili jedan narod,a kasnije su se vjerski razdijelili!Danas,mada u biti jedan narod imamo dva identiteta,muslimani bosnjacki,katolici hrvatski,ali i pored toga sto su nam danasnji identiteti razliciti,nasi preci su bili zajednicki,izmedju ostalog i bosanska kraljica katarina!znaci njeni potomci su i danasnji bosnjaci i hrvati,obadva naroda imaju puno pravo da je nazivaju svojom kraljicom,a ona je neosporno bosanska kraljica!
Zar je upitno porijeklo muslimana. Oni su od Adema i Heve i to je kraj priče. Koja Bosna u ovo ili ono doba. Kraljica je jedva čekala dati svoju djecu turcima i otrčala u Vatikan patiti za njima i sve je to snimljeno. I blago nama svima dok je Muhamed Filipović povjesničar i dok se čitaju njegove knjige iz povijesti.
A iz kojih razloga ste vi preuzeli katoličanstvo.Zna se dobro koja se vjera ovdje silom širila.Niko vama ne negira da ste i vi starosjedioci,vi sami se odričete ove države.To ste iskazali naročito prije dvadesetak godina.
Nisi me razumio. Protiv bilo koje vjere nemam ništa. Vi ste prešli na islam ne iz vjerskih razloga već ste izdali svoju vjeru iz kukavicluka, straha i teznjom za lagodniji zivot pod Turcima. I sad nama, Hrvatima i Srbima hoćete reći kako ste vi pravi, a mi da smo odnekud došli. E to se nama ne sviđa.
I meni je rekao moj dedo,a njemu njegov,stavi jednoga vl.aha u vreću i sjedi na njega,a sa drugim jedi i pij,isto ti misle obojica.
Moglo bi s eo ovoj tebi nadugo i nasiroko, ali ovaj dan trebamo obiljezavti svi. Moje misljenje.A o \"poturama\" ili ovima i onima, isto mozemo dugo. Ko li ono medju nama ima najvise turse krvi i lici na njih? Sacuvali smo se a vjeru su nam iskorijenjivali Stjepan Tomas i ona sama prelaskom na katolicanstvo, gdje mu je bila pomoc od Vatikana obecana kad su ga Turci ubili kod Jajca. A ko spominje sahovnice neka pogleda grbove bosanskih kraljeva.
Moja baba je rekla,a njoj njezina :U poture nema vjere...vi i ne znate ni ko ste ni šta ste!...vi ste izdajice hrvatskoga roda!..
To je srednjevjekovni način razmišljanja.Znači bili bi za Bosnu bez muslimana.Evo žurimo da vam ispunimo želju kad ste tako tolerantni i kulturni.Vjera je najbolje što je ostalo ovdje iza turaka,i ponosni smo na naše pretke koji su je prihvatili.Da smo to radili iz interesa,promjenili bi vjeru i nakon odlaska turaka.Ali vi od mržnje ne možete realno da rasuđujete.
Bila je bogumilka ali je presla na katolicanstvo da bi s emogla udati za kralja Stjepana Tomasa, koji je papi obecai iskorijeniti bogumile iz svog kraljevstva, Vatikanu nije odgovarao toliki broj \"heretika\" na ovom podrucju a i obecali su pomoc u odbrani od Turaka koja nikad nije dosla. I postojali su \"Bosnjani\" i \"krstjani\". Koga zanima nasa istorija eno mu Jajca i Kraljeve Sutjeske, bar ta dva mjesta. I franjevacke samostane posjetiti jer ima spisa i spisa i nema tu ko sta svojatati. To je nasa zajednicka istorija. A ne ovih ili onih.
O kakvim borbama govoriš,vjerovatno misliš na hajduke koje i stranci smatraju drumskim razbojnicima.Da su Turci htjeli mogli su čitav Balkan očistiti od kršćana.Tada je vrijedilo u Evropi, čija vlast toga i vjera.Dok su Evropom bjesnili vjerski ratovi vi ste ovdje slobodno živili.Da nije ni blizu bilo tako crno dokaz je da su se kod nas doseljavali nemuslimani iz drugih država.Nemoj učiti povijest samo iz narodnih pjesama o Marku Kraljeviću i sl.Bili ste oslobođeni vojne obaveze,a porez se plaćao i u drugim zemljama.Više su tlačeni seljaci u Hrvatskoj od vlastitog plemstva,gdje su i bune dizali.
Nije problem prelaženja na drugu vjeru. Kad su Turci okupirali ove krajeve naši preci su se borili protiv Turaka i pružali im otpor na sve moguće načine, a vaši preci su konvertirali na islam i pristali biti sluge Turaka i time se stavili na tursku stranu protiv naših. Znači vaši preci su domaći izdajnici. U tome je razlika.
Prvi kršćani su bili židovi i arapi.Da li su oni izdajnici?
Pa to su pravi domoljubi. Svi odjednom pređu na islam. Nema ništa časnij, kad te netko napadne, konvertiraš na njegovu vjeru i svjetonazor. Pa kako to drugim narodima na Zemlji nije palo napamet. A oni se satraše braneći svoju zemlju. I onda još se naprežete dokazati da ste vi branitelji Bosne. Vi ste uništavatelji Bosne. Da ste ostali pri svojoj vjeri kao i mi danas bi bilo Bosne i to kakve. Ali Hrvati i Srbi neće ovakvu Bosnu.
Hrvati iz BiH i Dalmatinci smo isti narod, naravno. Mi to znamo. I Bošnjaci su bili isti narod ali su nas izdali kad su došli Turci.
Škutori nisu izdali svoju zemlju. Škutori su branili svoju zemlje prije 500 godina i isto je brane i danas. A izdajice su oni koji su preko noći prešli na islam i počeli koristiti turska imena.
HRVATSKE ŽENE SU POMALO KATOLIČKI KONZERATIVNE, AL SU I PRAVE SUPRUGE, ILI MAJKE. IMAJU HRABROST, VJERNOST I PRIVRŽENOST DO SAME SMRTI . NIŠTA IH NEMOŽE POKOLEBATI U ŽIVOTU. JAKO SU SMIRENE, ALI I ODLUČNE. OVAKO NEŠTO POSJEDUJU JOŠ SAMO IRKINJE. VATRA, PONOS, PONIZNOST, I BILO O ČEMU DA SE RADI MOGU TO SASOBOM U GROB PONIJETI BEZ KAKO ILI ZAŠTO....