BiH
0

Susreti Banjalučana "Vezeni most" od 8. do 15. jula

FENA
Osmi susreti Banjalučana "Vezeni most 2011." ove godine počinju 8. jula, otvaranjem retrospektivne izložbe umjetničke fotografije banjalučkog fotografa Enesa Zahića.

Istu večer, na svečanom otvaranju, bit će izvedena pjesma gradu na Vrbasu "Nosim te u srcu, čuvam te u duši, pjevam samo tebi mojoj Banjaluci“, koju je napisao Ismet Bekrić, a autor muzike je Franjo Petrušić, a zatim će uslijediti svečana muzičko-poetska večer "Vezeni most“.

U sedam dana trajanja ove manifestacije planirane su književne večeri, promocije knjiga i periodičnih publikacija, sportski događaji, te tradicionalni forum o temi "Implemetacija revidirane strategije za provođenje Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma“.

I ove godine bit će priređen igrokaz za djecu "Vesela družina“, u izvođenju Dječijeg studija glume "Roda“, ali i večer sjećanja na prof. dr. Nerkeza Smajlagića o kojem će govoriti Muhamed Filipović.

U petak, prije završne večeri, planirano je održavanje tradicionalne tribine predstavnika sugrađana iz dijaspore i povratnika s gradskim vlastima o temi "Status banjalučke dijaspore u razvojnom procesu grada“.

Zoran Vukoja, predsjednik Organizacionog odbora Susreta Banjalučana, rekao je na današnjoj pres-konferenciji da je ova manifestacija od posebnog značaja za Banja Luku, ali i da su određeni planirani događaji, među kojima i izvođenje opere "Safikada“, ipak morali biti otkazani.

"Jedan od razloga zbog kojeg smo morali odustati od malo ambicioznijeg plana ovogodišnjeg 'Vezenog mosta' je i nedostatak sredstava“, kaže Vukoja.

Pokrovitelj manifestacije je Grad Banja Luka, čiji predstavnik Vladimir Ćukelić ističe da je ovo prilika da se razgovora o povratku i uvjetima za to kada je u pitanju najveći grad u RS-u.