Jedan u nizu
7

Susret Zvizdića sa Cormack i Wigemarkom, ponovljeni uobičajeni stavovi i očekivanja

Klix.ba
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić razgovarao je danas, u odvojenim susretima, sa ambasadoricom SAD-a u BiH Maureen Cormack i šefom Delegacije Evropske unije u BiH, ambasadorom Larsom-Gunnarom Wigemarkom o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Predsjedavajući Zvizdić je ponovio posvećenost Vijeća ministara BiH reformskim procesima kao jedinom putu koji vodi ubrzanom ekonomskom razvoju i poboljšanju životnog standarda građana BiH. Istaknuo je da euroatlantske integracije ostaju primarni vanjskopolitički cilj naše države, a aktuelni reformski procesi put na kojem taj cilj i ostvarujemo.

Dodao je da je Bosna i Hercegovina već važan iskorak na tom putu postigla predajom odgovora na Upitnik EK, te da očekuje i skoru aktivaciju MAP-a za članstvu u NATO savezu što bi bila i značajna poruka potencijalnim investitorima da je Bosna i Hercegovina stabilna i sigurna zemlja u koju vrijedi ulagati. Upoznao je ambasadore i sa aktivnostima Vijeća ministara BiH vezanim za predstojeći samit u Sofiji.

Ambasadori Cormack i Wigemark su pozdravili reformski angažman Vijeća ministara BiH i pružili punu podršku euroatlantskom putu BiH.

Tokom sastanaka razmijenjena su mišljenja o usvajanju Strategije energetskog sektora i inovirane Strategije reforme javne uprave. Razgovarano je i o sve većem problemu ilegalnog prelaska granice i priliva migranata u BiH.

Predsjedavajući Zvizdić je informisao ambasadore da je Vijeće ministara BiH već reagovalo i zadužilo nadležne institucije da se uključe u rješavanju pitanja migranata u skladu sa svojim nadležnostima i mogućnostima.