BiH
0

Susret Pendeš- Cormack: SAD podržavaju što skorije aktiviranje MAP-a za BiH

FENA
Maureen Cormack (Foto: Klix.ba)
Maureen Cormack (Foto: Klix.ba)
Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš, sa saradnicima, razgovarala je danas s ambasadoricom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH Maureen E. Cormack o aktuelnim pitanjima u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Razgovarano je i aktivnostima Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH na putu ka euroatlantskim integracijama, kao i saradnji Sjedinjenih Američkih Država i Bosne i Hercegovine u oblasti odbrane.

Pendeš se Cormack zahvalila na sveobuhvatnoj pomoći i podršci koju SAD pružaju Bosni i Hercegovini, te izrazila očekivanje da će Sjedinjene Američke Države podržati što skorije aktiviranje MAP-a za Bosnu i Hercegovinu, jer je to ministarstvo učinilo značajne napore vezane za ispunjenje talinskog uslova za aktiviranje Akcijskog plana za članstvo u NATO-u za BiH.

Tokom susreta bilo je riječi i o procesu rješavanja viškova naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava, učešću pripadnika OSBiH u operacijama podrške miru, o Planu implementacije dokumenta “Pregled odbrane”, Planu modernizacije OSBiH, kao i drugim aktuelnim pitanjima u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH.

Ambasadorica SAD-a je i ovom prilikom iskazala opredijeljenost i snažnu podršku Vlade SAD-a za nastavkom reformi u Bosni i Hercegovini, te podršku BiH za pristupanje euroatlantskim integracijama.

U pratnji ambasadorice Cormack bila je političko-vojna savjetnica pri Ambasadi SAD-a u BiH Carrie Giardino i vojni ataše SAD-a brigadir Mark M. Karas, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.