{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Susret Lagumdžija-Dačić: Bh. građanima mogu suditi samo međunarodni i sudovi BiH

F
2.2.2014. u 14:17
73
128
Susret Lagumdžija-Dačić: Bh. građanima mogu suditi samo međunarodni i sudovi BiH
73
Susret Lagumdžija-Dačić: Bh. građanima mogu suditi samo međunarodni i sudovi BiH
Foto: Arhiv
Na marginama jubilarne 50. Minhenske sigurnosne konferencije (Münchner Sicherheitskonferenz - MSC), zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija razgovarao je sa predsjednikom Vlade i ministrom unutrašnjih poslova Republike Srbije Ivicom Dačićem.
Lagumdžija i Dačić su razgovarali o mogućem datumu održavanja prve zajedničke sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije, te saradnji dviju država na projektu Srednja Drina.

Konstatirano je da se potpisani Protokol između Tužilaštva BiH i Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije o saradnji u progonu počinilaca krivičnih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida mora poštovati kako se više nikada ne bi dogodilo da se građani obje zemlje osjećaju nezaštićeno od strane vlastitih država.

Ocijenjeno je da je izuzetno važno da se Protokol u potpunosti provodi kako bi se izbjegle nepotrebne tenzije i politizacija kao u slučaju koji je trenutno aktuelan.

"Građanima BiH osim međunarodnih sudova nema pravo niko suditi osim sudova BiH. Ukoliko se to ne poštuje, tada bi institucije BiH morale postupati po principu reciprociteta, čime bi se otvorio novi ciklus nesigurnosti cijelog regiona", istaknuo je Lagumdžija.

Konstatirano je da bi zajednička sjednica Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije bio prvi skup te vrste od nezavisnosti dvije države i ona se treba održati samo ukoliko će do nje doći u pozitivnoj atmosferi.

"Rješavanje pitanja saradnje, zasnovanih na ravnopravnim odnosima i poštivanju svih građana u skladu sa Protokolom između dva tužilaštva je preduvjet za nastavak dobre saradnje. Reciprocitet i u dobru i u zlu je osnov svih naših budućih odnosa", istaknuo je Lagumdžija.

Sagovornici su se saglasili da će sve učiniti da se što prije riješi postojeći problem kako bi ove dvije države bile primjer uspješne regionalne saradnje na dobrobit svih naroda, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: