BiH
4

Lagumdžija: Sud BiH je jedino mjesto gdje državljani BiH mogu odgovarati

FENA
Zlatko Lagumdžija (Foto: Klix.ba)
Zlatko Lagumdžija (Foto: Klix.ba)
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija, na poziv predsjedavajućeg MSC-a ambasadora Wolfganga Ischingera, učestvuje na 50. Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji (MSC) koja se od 31. januara do 2. februara ove godine održava u Minhenu.

Lagumdžija se tokom konferencije sastao i sa srbijanskim premijerom Ivicom Dačićem s kojim je razgovarao o organizaciji zajedničke sjednice vlada BiH i Srbije, a koja bi mogla biti održana već ovoga mjeseca.

Nezaobilazna tema sastanka je bio je i "slučaj Orić".

Lagumdžija je u telefonskoj izjavi za TV1 kazao da se s Dačićem složio da sve treba vratiti u ravan Protokola između dvije zemlje, a to znači da "ukoliko postoji bilo kakva optužnica ona ne može završiti u drugoj državi, osim države iz koje je državljanin".

  • Složili smo se s tim da taj princip moramo poštivati - kazao je Lagumdžija.

  • Bojim da mnogi sada hoće da sruše taj protokol upravo da bi se nastavio haos koji smo imali kada su hapšeni naši ljudi po bjelosvjetskim aerodromima. Ako je neko državljanin Srbije a ima elemente koji ga čine zločincem, Tužilaštvo BiH je dužno da taj predmet ustupi Srbiji i da mu se tamo sudi. Ako neko bilo kojeg tužilaštvo, u ovom konkretnom slučaju Srbije, ima indicija da je neko počinio zločin od državljana BiH, u skladu sa Protokolom, Sud BiH je jedino mjesto gdje državljani BiH trebaju da odgovaraju - kazao je Lagumdžija.

Lagumdžija je razgovarao i sa čelnicima Evropske unije o jačem angažmanu u rješavanju ključnih problema u BiH, a prije svega o slučaju "Sejdić i Finci".