|

Susret članova Predsjedništva BiH s generalnim sekretarom Vijeća Evrope

Susret članova Predsjedništva BiH s generalnim sekretarom Vijeća Evrope
0
F
FENA
29.10.2007. u 15:11
0
komentara
0

dijeljenja
Susret članova Predsjedništva BiH s generalnim sekretarom Vijeća  Evrope
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i dr. Haris Silajdžić te šef kabineta Nebojše Radmanovića Miroslav Vujičić razgovarali su danas sa generalnim sekretarom VE Terryjem Davisom o postprijemnim obavezama BiH prema Vijeću Evrope i monitoring procesu.
Članovi Predsjedništva BiH iskazali su značaj Vijeća Evrope i istakli da cijene ulogu generalnog sekretara Vijeća, ali i da postoji obaveza doprinosa BiH kao punopravne članice Vijeća Evrope.

U tom smislu razgovarano je o ispunjavanju obaveza BiH, a koje proizlaze iz Okvirne konvencije o zaštiti nacionalnih manjina, ratificiranju Evropske okvirne konvencije o prekograničnoj saradnji te Evropske povelje o regionalnim jezicima i jezicima manjina, ratificiranju Evropske socijalne povelje, usvajanja zakona o višem obrazovanju i dovršavanju reforme višeg obrazovanja, i nizu drugih aktivnosti i obaveza BiH unutar Vijeća Evrope, navedeno je u saopćenju.

Članovi Predsjedništva BiH rekli su da se u BiH pridaje najveća važnost i podržavaju prioriteti i osnovne vrijednosti Vijeća Evrope, kao i unapređenje demokratskih standarda, ljudskih prava i vladavine prava. Također su iskazali zahvalnost za doprinos Vijeća Evrope demokratskom razvoju u BiH i značaj i doprinos Venecijanske komisije izgradnji stabilnog demokratskog pravnog okvira u Evropi.

Posebnu su zahvalnost uputili za podršku generalnog sekretara Vijeća dobijanju vrlo povoljnih kredita kod Razvojne banke VE, i za pomoć pri rješavanju pitanja decertificiranih policajaca u BiH. Izrazili su očekivanje da će se daljnje aktivnosti Vijeća Evrope više provoditi u oblasti održivog povratka izbjeglica i raseljenih lica.

Generalni sekretar Vijeća Evrope napomenuo je da se problemi unutar BiH moraju rješavati zajedničkim trudom svih i da BiH treba biti u potpunosti posvećena jačanju uloge Vijeća Evrope, stoji u saopćenju.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.