Bilateralni odnosi
19

Susret članova Predsjedništva BiH i italijanskog šefa diplomatije: Zahvalni za kontinuiranu podršku

B. R.
Susret članova Predsjedništva i ministra vanjskih poslova Italije (Foto: T. S./Klix.ba)
(Foto: T. S./Klix.ba)
Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine susreli su se danas sa italijanskim ministrom vanjskih poslova Luigijem Di Maioaom.

Kako su saopćili iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine, izrazili su dobrodošlicu ministru vanjskih poslova i međunarodne saradnje Italije i zahvalili za dolazak u Bosnu i Hercegovinu i bilateralnu posjetu, bez obzira na otežane uslove uzrokovane pandemijom koronavirusa.

Zahvalni su za kontinuiranu zainteresovanost Italije za razvijanje dobrih i prijateljskih odnosa, čemu doprinosi i, kako su ocijenili, predan angažman ambasadora Nicole Minasija i Ambasade Italije u Bosni i Hercegovini, a koji je bio u današnjoj delegaciji.

Učesnici sastanka su razmijenili informacije o političkim procesima uzrokovanim pandemijom i o načinima borbe protiv širenja koronavirusa, te o problemima u procesu nabavke vakcina.

Razgovarano je o potrebi podrške Evropske unije Bosni i Hercegovini i Zapadnom Balkanu u borbi protiv pandemije, ne samo u odgovoru na humanitarnu i zdravstvenu krizu, već i u ublažavanju socioekonomskih posljedica.

Ministar vanjskih poslova Republike Italije je rekao da ova zemlja zagovara proširenje EU na područje Zapadnog Balkana i nastavak procesa reformi i evropskih inegracija Bosne i Hercegovine.

Istaknut je značaj kontinuirane podrške Italije unutar EU u narednim koracima pristupanja Bosne i Hercegovine Uniji, te u nastavku ispunjavanja 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Prilikom susreta je razgovarano o bilateralnim odnosima i ugovornom regulisanju odnosa, a za koje je rečeno da su dobri i prijateljski i da treba nastaviti kontinuitet saradnje u njihovom unapređenju.

Rečeno je da Bosna i Hercegovina, kao pomorska zemlja, želi pružiti konstruktivan doprinos svim procesima koji se tiču zaštite Jadrana kao zajedničkog dobra.

U razgovoru je kazano da ima prostora za intenziviranje saradnje u ekonomiji, kulturi, obrazovanju i drugim oblastima od interesa za obje zemlje.

Istaknuto je da je Italija jedan od najznačajnijih partnera Bosne i Hercegovine u okviru ekonomske saradnje i vanjske trgovine.

Poseban akcenat je dat učešću mladih ljudi Bosne i Hercegovine i Zapadnog Balkana u procesima unutar EU, a koji se tiču budućnosti EU i Zapadnog Balkana kao integrisanog dijela EU.

Također je razgovarano o migrantskoj krizi i o oblasti sigurnosti, kao i o osiguranju uslova za koordinaciju migracijskih procesa, saopćili su iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine.