BiH
12

Susret Banjalučana za obnavljanje povjerenja, suživota, tolerancije i razumijevanja

FENA
Rijeka Vrbas (Foto: Arhiv/Anadolija)
Rijeka Vrbas (Foto: Arhiv/Anadolija)
Nevladina organizacija Zajednica udruženja građana Banje Luke tradicionalno organizira susrete Banjalučana na manifestaciji "Vezeni most", koja će ove godine od 14. do 18. jula biti održana u tom gradu.

Predsjednik UO Zajednice i Organizacionog odbora manifestacije Muhamed Kulenović kazao je Agenciji FENA da je namjera te manifestacije stvaranje uvjeta za obnavljanje povjerenja, suživota i tolerancije, razumijevanje te doprinos na utiranju puteva prema evropskim integracijama kao i obnavljanje starih i uspostavljanje novih prijateljstava.

Po sadržaju i obimu aktivnosti, načinu na koji je organizirana kao i po broju sudionika i posjetilaca ta manifestacija postala je prepoznatljiva i izvan BiH.

Okvirnim programom 11. susreta Banjalučana planirane su kulturno-zabavne, sportsko-rekreativne i informativne aktivnosti koje su, uglavnom, postale tradicionalne.

Ove godine, prvi put organizirano, bit će upriličeno puštanje cvijeća niz Vrbas s Visećeg mosta u Gornjem Šeheru. Bit će to sjećanje na civilne žrtve rata s porukom da se ne ponovi, a dosad su taj događaj Banjalučani organizirali spontano.

Kulenović ističe da je za kulturni dio programa planirana izložba radova slikara Jovana Spreme, kao i svečani koncert koji će biti održan u organizaciji Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, a otvorit će ga gradonačelnik Banja Luke. Planirano je i polaganje cvijeća na spomen-ploču banjalučke pjesnikinje Nasihe Kapidžić - Hadžić čija poezija je zastupljena u udžbenicima. I ove godine bit će uručena i književna nagrada koja nosi njeno ime, a dodjeljuje se pjesnicima za djecu. Dosad su tu nagradu dobili Ismet Bekrić, Enisa Osmančević-Ćurić, Šimo Ešić, Muhidin Sarić, Kemal Coco, Ranko Pavlović....

U muzičko-poetskoj večeri bit će promovirano sedam knjiga uglavnom Banjalučana koji žive u dijaspori a pišu o Banjoj Luci i njenim stanovnicima.

Sudionici manifestacije položit će cvijeće i zapaliti svijeće "na grob" Safikade te uz prigodan muzičko-poetski program na prostoru spomen-obilježja evocirati legendu o toj djevojci. To je tradicija Banja Luke a kroz manifestaciju "Vezeni most" nastoje se, kaže Kulenović, održati tradicije i sačuvati bogato kulturno-historijsko naslijeđe.

"To spomen-obilježje je dosta zapušteno i pokrećemo inicijativu da se uredi i postane turistička atrakcija. Inače, to mjesto tokom cijele godine posjećuju ponajviše zaljubljeni, tu se svijeće ne gase i uvijek ima cvijeća", kazao je.

Na manifestaciji "Vezeni most" bit će evocirana i sjećanja na zaslužne Banjalučane, koji su djelom zadužili taj grad i doprinijeli očuvanju humanističke, civilizacijske, multietničke i multikulturalne tradicije grada na Vrbasu, kao nezaobilazne spone evropske i orijentalne kulture. Ove godine bit će upriličen omaž bračnom paru Mari i Vladi Zeljković, banjalučkim pozorišnim glumcima, a pripremio ga je književnik Ranko Risojević.

Planiran je i razgovor s predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti Grada i Republike Srpske na tribini nazvanoj "Značaj demokratskog imenovanja naziva ulica i naselja u obnavljanju povjerenja za suživot, toleranciju, uvažavanje različitosti i očuvanje kulturno-historijske baštine".

Kulenović kaže da se ulažu napori za vraćanje naziva pojedinih ulica i naselja u Banjoj Luci, koji su promijenjeni nakon rata u BiH.

"Svojevremeno smo podnijeli zahtjev da određeni nazivi budu vraćeni, ali do toga još nije došlo. Mi ponovo pokrećemo inicijativu, a na ovoj tribini želimo čuti mišljenje i ostalih građana", kazao je.

U okviru sportskih aktivnosti bit će održan turnir u malom nogometu te šahovski turnir "Ahmet Ćejvan", u organizaciji istoimenog šahovskog kluba. Turnir je nazvan po velemajstoru Ćejvanu, dugogodišnjem predsjedniku šahovskog kluba "Nikica Pavlović" u Banjoj Luci.

Manifestacija "Vezeni most" sadržat će i večer sevdaha u organizaciji "Art kuće sevdaha" iz Sarajeva. Planiran je i rafting na Vrbasu, koji je povoljan za tu vrstu sporta. Održat će se na relaciji Krupa na Vrbasu - Karanovac, dužine oko 15 km, a namjera je ukazati na prirodne ljepote, turistički i privredni resurs.

Pokrovitelj manifestacije "Vezeni most" od 2004. godine je Grad Banja Luka.

Statistički podaci pokazuju da je tokom rata i neposredno nakon rata u BiH, Banju Luku napustilo oko 70.000 ljudi, a odlazak posebno mladih i obrazovanih ljudi nastavljen je uslijed visoke stope nezaposlenosti i loših uvjeta života. Nije poznato koliko ih se uistinu i vratilo u taj grad. Ako je suditi po ličnim dokumentima koje imaju na tamošnjim adresama ima ih oko 15.000, a onih koji uistinu žive u tom gradu i imaju status povratnika vrlo je malo.