{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ponovni zahtjev za vraćanje prijeratnih naziva ulica i naselja u Banjoj Luci

F
17.7.2014. u 12:19
93
31
Ponovni zahtjev za vraćanje prijeratnih naziva ulica i naselja u Banjoj Luci
93
Ponovni zahtjev za vraćanje prijeratnih naziva ulica i naselja u Banjoj Luci
Banja Luka
U Banjoj Luci ne postoji politička volja da se razgovara i prihvati zahtjev za vraćanje naziva ulica i naselja koji su promijenjeni od početka rata, pa i u periodu nakon toga, upozorili su predstavnici Zajednice udruženja građana Banje Luke.
Međutim, niko od gradskih vlasti Banje Luke nije se danas odazvao na razgovor s predstavnicima Zajednice udruženja građana Banje Luke i dijaspore na tribini "Značaj demokratskog imenovanja naziva ulica i naselja u obnavljanju povjerenja za suživot, toleranciju, uvažavanje različitosti i očuvanje kulturno-historijske baštine".

Predsjednik Upravnog odbora Zajednice i Organizacionog odbora manifestacije "Vezeni most" Muhamed Kulenović podsjetio je da se već godinama ulažu napori za vraćanje naziva pojedinih ulica i naselja u Banjoj Luci, koji su promijenjeni tokom i nakon rata u BiH, ali bez uspjeha.

"Svojevremeno smo podnijeli zahtjev da određeni nazivi budu vraćeni, ali do toga još nije došlo. Mi ponovo pokrećemo inicijativu, a na ovoj tribini želimo čuti mišljenje i ostalih građana", kazao je on.

Banjalučke vlasti su u ratnom periodu donijele odluke o promjeni naziva za više od 240 ulica i pet naselja, a brdo Šehitluci preimenovano je u Banj brdo bez odluke nadležnog organa.

Način i vrijeme donošenja odluka o masovnom preimenovanju ulica i naselja po skraćenom postupku su doprinijeli iseljavanju više od 70.000 Banjalučana iz ovog grada.

S druge strane, potpisnice Dejtonskog sporazuma su se obavezale otkloniti sve prepreke povratku, pa i ovu.

"Sve to je to uzaludno bez političke volje", ukazuje i Mesud Mulaomerović, član Saveza Banjalučana u Švedskoj.

On podsjeća da je kao nekadašnji odbornik u gradskoj vlasti Banje Luke od 2000. do 2004.godine pokretao to pitanje, komisija utvrdila određena rješenja, ali su predstavnici vladajuće stranke zatražili da se to pitanje skine s dnevnog reda.

"Od tada ono više nikada nije ugledalo svjetlo dana", konstatirao je Mulaomerović.

Predstavnici Zajednice udruženja građana Banje Luke su istakli da je problem promjene naziva ulica prisutan i u svim drugim gradovima u BiH, ali da se to mora promijeniti te otkloniti diskriminatorski položaj bilo kojeg naroda po bilo kom osnovu.

Današnja tribina održana je u sklopu susreta Banjalučana na manifestaciji "Vezeni most", koja od 14. do 18. jula traje u tom gradu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: