{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Susjedne zemlje slobodne, BiH djelimično slobodna

S
20.1.2012. u 08:10
0
13
Susjedne zemlje slobodne, BiH djelimično slobodna
0
Susjedne zemlje slobodne, BiH djelimično slobodna
Srbija je u godišnjem izvještaju Freedom Housea, organizacije koja prati stanje građanskih sloboda u svijetu, dobila oznaku "slobodna zemlja" zajedno sa Crnom Gorom i Hrvatskom, dok su BiH, Kosovo i Makedonija označene kao "djelimično slobodne".
Na skali od jedan do sedam, na kojoj je jedan najbolja ocjena, Srbija je kao i prošle godine dobila dvojku i u kategoriji političkih prava i građanskih sloboda, javlja "Glas Amerike".

Crna Gora je zadržala identičan status kao i 2010. sa ocjenom tri iz političkih prava i dva iz građanskih sloboda, a nepromijenjeno stanje je i u Hrvatskoj, koja ima ocjenu jedan iz političkih prava i dva iz građanskih sloboda. Kosovo, BiH i Makedonija našle su se među 60 djelimično slobodnih zemalja svijeta.

U godišnjem izvještaju Freedom House za 2011. ocjenjuje se da je broj zemalja u kojima opadaju slobode nešto veći od onih u kojima raste stepen slobode, što je šesta uzastopna godina u kojoj se bilježi isti trend. Među zemljama u kojima je zabilježen najveći pad sloboda su Južna Afrika, i dvije evropske zemlje: Ukrajina i Mađarska.

Organizacija navodi da Arapsko proljeće tokom 2011. predstavlja najveći izazov za svjetske represivne režime još od pada Sovjetskog Saveza, kao i da je taj pokret poslužio mnogima kao inspiracija. U izvještaju se još ističe da je promjena režima u Tunisu najveći pomak ka slobodnom demokratskom društvu još od 1972. godine, kada je Freedom House počeo sa objavljivanjem izvještaja o građanskim pravima i slobodama.

Međutim, prema objavljenim podacima, svijet se na globalnom nivou ipak pomjerio korak bliže ka autoritarnom režimu. Sjedinjene Države su se kao i proteklih godina našle među najslobodnijim zemljama, mada je zabilježen porast izolacionističkog raspoloženja.

U rangu zemalja koje nisu slobodne nalaze se i Rusija, Afganistan, Azerbejdžan, Irak, Iran, Kazahstan i drugi, dok su kao najgore u pogledu političkih prava i građanskih sloboda ocijenjene Eritreja, Gvineja, Sjeverna Koreja, Saudijska Arabija, Somalija, Sudan, Sirija, Turkmenistan, Uzbekistan i Tibet.

Nevladina organizacija, Freedom House sastavlja godišnje izveštaje o stanju sloboda, između ostalog na osnovu informacija o slobodnim izborima, višestranačkoj demokratiji, vladavini prava i jednakosti u mogućnostima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: