Korupcija i bezvlašće
0

BiH na 104. mjestu na Indeksu ekonomskih sloboda

SRNA
Na Indeksu ekonomskih sloboda za 2012. godinu BiH se nalazi na 104. mjestu na svijetu sa 57,3 poena.

"Loša zaštita imovinskih prava i raširena korupcija obeshrabruju preduzimače. Vladavina zakona je slaba, a lokalni sudovi su podložni stalnom političkom miješanju i nemaju resursa da efikasno procesuiraju složena krivična djela", navodi se u obrazloženju i dodaje da su osnove ekonomskih sloboda slabe i nejednake u zemlji.

Prema Indeksu koji zajednički izdaju Hartridge fondacija i Wall Street Journal, a za regiju objavljuje Adriatik - Institut za javnu politiku, ukupan rezultat BiH lošiji je za 0,2  posto u odnosu na prošlu godinu, sa značajnim padom u slobodi poslovanja. 

Što se tiče Evrope, BiH je na 38. mjestu od 43 zemlje i ukupan rezultat je daleko ispod regionalnog prosjeka.

Nametljiva birokratija i skupa procedura registracije odražava istoriju centralnog planiranja. "Neefikasna i velika javna potrošnja predstavljaju stalan fiskalni teret koji je nametnula vlast", navodi se u obrazloženju.

Autori navode da je nakon nekoliko godina snažnog ekonomskog rasta ekonomski učinak BiH pogoršan, djelomično zbog globalne ekonomske krize, a i zbog generalno sporog prelaza na politiku otvorenog tržišta i efikasnih regulativa. 

U obrazloženju se dodaje da je preduzimačka atmosefera i dalje obeshrabrujuća.	Registracija imovine je većinom nepouzdana, što otvara vrata mogućem sporu. 
"Učinjeni su napori da se unaprijede zakoni o nekretninama i ponište prethodni kontradiktorni zakoni, kao i da se razviju novi efikasniji registri u dva entiteta. Sistem pravosuđa ne pokriva adekvatno komercijalne aktivnosti. Ugovori su skoro neprimjenjivi, a implementacija zakona o intelektualnoj svojini nije adekvatna", navodi se u obrazloženju.

Prema ovom istraživanju koje je vrednovalo ekonomske slobode u 184 zemlje, najslobodniji je Hong Kong i to 18. godinu zaredom, i ocijenjen je najvišom ocjenom od 89,9. Hrvatska je na 83. mjestu sa ocjenom 60,9, dok je Srbija na 98. mjestu sa ocjenom 58.0.

Osim Hong Konga u prvih 10 zemalja po stepenu ekonomskih sloboda ušli su Singapur, Australija, Novi Zeland, Švicarska, Kanada, Čile, Mauricijus, Irska i SAD.