{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH na 104. mjestu na Indeksu ekonomskih sloboda

S
12.1.2012. u 11:48
0
2
BiH na 104. mjestu na Indeksu ekonomskih sloboda
0
BiH na 104. mjestu na Indeksu ekonomskih sloboda
Na Indeksu ekonomskih sloboda za 2012. godinu BiH se nalazi na 104. mjestu na svijetu sa 57,3 poena.
"Loša zaštita imovinskih prava i raširena korupcija obeshrabruju preduzimače. Vladavina zakona je slaba, a lokalni sudovi su podložni stalnom političkom miješanju i nemaju resursa da efikasno procesuiraju složena krivična djela", navodi se u obrazloženju i dodaje da su osnove ekonomskih sloboda slabe i nejednake u zemlji.

Prema Indeksu koji zajednički izdaju Hartridge fondacija i Wall Street Journal, a za regiju objavljuje Adriatik - Institut za javnu politiku, ukupan rezultat BiH lošiji je za 0,2 posto u odnosu na prošlu godinu, sa značajnim padom u slobodi poslovanja.

Što se tiče Evrope, BiH je na 38. mjestu od 43 zemlje i ukupan rezultat je daleko ispod regionalnog prosjeka.

Nametljiva birokratija i skupa procedura registracije odražava istoriju centralnog planiranja. "Neefikasna i velika javna potrošnja predstavljaju stalan fiskalni teret koji je nametnula vlast", navodi se u obrazloženju.

Autori navode da je nakon nekoliko godina snažnog ekonomskog rasta ekonomski učinak BiH pogoršan, djelomično zbog globalne ekonomske krize, a i zbog generalno sporog prelaza na politiku otvorenog tržišta i efikasnih regulativa.

U obrazloženju se dodaje da je preduzimačka atmosefera i dalje obeshrabrujuća. Registracija imovine je većinom nepouzdana, što otvara vrata mogućem sporu.

"Učinjeni su napori da se unaprijede zakoni o nekretninama i ponište prethodni kontradiktorni zakoni, kao i da se razviju novi efikasniji registri u dva entiteta. Sistem pravosuđa ne pokriva adekvatno komercijalne aktivnosti. Ugovori su skoro neprimjenjivi, a implementacija zakona o intelektualnoj svojini nije adekvatna", navodi se u obrazloženju.

Prema ovom istraživanju koje je vrednovalo ekonomske slobode u 184 zemlje, najslobodniji je Hong Kong i to 18. godinu zaredom, i ocijenjen je najvišom ocjenom od 89,9. Hrvatska je na 83. mjestu sa ocjenom 60,9, dok je Srbija na 98. mjestu sa ocjenom 58.0.

Osim Hong Konga u prvih 10 zemalja po stepenu ekonomskih sloboda ušli su Singapur, Australija, Novi Zeland, Švicarska, Kanada, Čile, Mauricijus, Irska i SAD.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: