BiH
5

Susjedne zemlje najavile pomoć BiH

SRNA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda razgovarao je sa premijerima Hrvatske, Crne Gore i Makedonije Zoranom Milanovićem, Milom Đukanovićem i Nikolom Gruevskim koji su podržali napore da se što prije pomogne stanovništvu BiH, ugroženom poplavama, te najavili da će njihove zemlje pružiti pomoć u svim resursima koje imaju.

Bevanda je sve informacije o ovim razgovorima prosljeđuje Ministarstvu bezbjednosti BiH, koje koordiniše rad spasilačkih službi i odgovorno je za ovu oblast, saopšteno je iz Vijeća ministara BiH.

Vijeće ministara BiH uputio je zahvalnost susjedima koji su, i pored izuzetno teške situacije u svojim državama, pružili i pružaju pomoć BiH.

Vijeće ministara BiH sinoć je na telefonskoj sjednici dalo saglasnost Ministarstvu sigurnosti BiH da zatraži međunarodnu pomoć za zaštitu i spašavanje civilnog stanovništva zbog stanja prouzrokovanog poplavama.

Na toj sjednici donesena je odluka o odobravanju 200.000 KM iz budžeta BiH za finansiranje troškova korištenja helikoptera za pomoć civilnom stanovništvu pogođenom poplavama.

Vijeće ministara BiH prati situaciju i u skladu sa potrebama i dalje će preduzimati potrebne aktivnosti, navedeno je u saopštenju.