{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Suša donosi milionske štete

F
26.8.2012. u 12:23
1
4
Suša donosi milionske štete
1
Suša donosi milionske štete
Ukoliko nadležne vlasti ne pomognu Poljoprivrednom dobru "Semberija", to ratarsko poduzeće naći se u bezizlaznoj situaciji, jer već sada direktne štete od suše prelaze dva miliona KM.
Nepovoljni vremenski uvjeti onemogućavaju sjetvu uljane repice, čime se indirektne štete znatno uvećavaju. Ulaganja u zasijane površine su bila velika, a sada prijeti potpuni krah, ukazuju u ovom poljoprivrednom dobru, koje je prije godinu dana ušlo u konsolidaciju, ali su ostala i višemilionska dugovanja iz ranijeg perioda.

U sjetvi uljane repice, kukuruza, soje i pšenice zasijano je oko 2,5 hiljade hektara i uloženo oko četiri miliona KM. Međutim, ekstremno visoke temperature smanjit će prinose od 40, pa čak i 100 posto na pojedinim parcelama. Tehnički direktor ovog poljoprivrednog dobra Radomir Prodanović ukazuje da prvi, preliminarni podaci govore da će imati štete i preko dva miliona KM na kukuruzu, soji i sjemenskom kukuruzu i suncokretu.

"Međutim, to su direktne, a indirektne štete već osjećamo“, napominje Prodanović ilustrujući to podatkom da su se u ovo vrijeme morali pripremiti za jesenju sjetvu uljane repice, ali mašine nisu ni pokrenuli. Suša onemogućava i samu pripremu zemljišta, a koliko se kasni dovoljno govori podatak da se optimalnim rokom smatra sjetva uljane repice od 20.augusta. Resorni ministar Miroslav Milovanović zna za probleme u ovom poduzeću koje, kaže, nije izuzetak u situaciji u kojoj se nalaze svi ostali poljoprivredni proizvođači, koji su pogođeni sušom.

On tvrdi da, dugoročno gledano, ta situacija ne može ugroziti ovo poljoprivredno dobro. Nadaju se tome i radnici, nakon što su tek posljednji mjeseci počeli redovno primati plaće.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: