Nemaju ni tekuće vode
2.6k

Surovi uslovi za migrante u kampu Lipa: Improvizuju u borbi za život

N. V.
Hagiaz Abdulrehman se kupa u blizini kampa (Foto: Armin Durgut / Pixsell)
Hagiaz Abdulrehman se kupa u blizini kampa (Foto: Armin Durgut / Pixsell)
Migrantski kamp Lipa, koji se nalazi nekoliko kilometara od Bihaća, još uvijek ne ispunjava osnovne uslove za normalan boravak.

Trenutno su postavljeni vojni šatori koji prokišnjavaju, tekuće vode nema, a ona u bocama i kanisterima mrzne jer temperature dostižu i -15 stepeni celzija.

S obzirom na to da je voda jedna od osnovnih ljudskih potreba za život, a koju migranti nemaju u Lipi, oni odlaze da se kupaju u obližnjim potocima koji također služe i za pranje odjeće. Osim toga migranti i tope snijeg kako bi dobli vodu.

Većina migranata ne želi ostati ovdje jer, kako kažu, ovo nije život dostojan čovjeka, priča Armin Durgut, fotograf i novinar Pixsella.

Crveni krst Italije je došao jučer u Lipu da pomogne sestrinskoj organizaciji iz BiH koja nesebično pomaže migrantima od samog početka. "Situacija je vrlo teška i mi činimo sve što možemo da pomognemo ljudima", rekao je Husein Kičić, predsjednik Crvenog krsta.

U ovakvim uslovima, bez vode, struje i grijanja migranti bi trebalo da prezime s obzirom na to da se potpuna funkcionalnost kampa Lipa očekuje tek za tri mjeseca. Trenutno se u kampu nalazi oko 800 ljudi, a njime upravlja Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine.