Premijer Velike Britanije
26

Sunak: Velika Britanija će istražiti mogućnosti za proširenje saradnje sa EUFOR-om

F. H.
Rishi Sunak, premijer Velike Britanije (Foto: EPA-EFE)
Rishi Sunak, premijer Velike Britanije (Foto: EPA-EFE)
Odgovarajući na pitanje članice britanskog parlamenta Alicie Kearns, premijer Velike Britanije Rishi Sunak kazao je danas da daje punu podršku suverenitetu i integritetu Bosne i Hercegovine i da će razmotriti opcije za proširenje saradnje sa EUFOR-om.

Kearns je u obraćanju kazala kako međunarodna zajednica nije uspjela u odvraćanju kada je u pitanju Zapadni Balkan i da se to najbolje vidi kroz reakciju Evropske unije i SAD i kažnjavanje Kosova pred srpskim antagonizmom i Dodikovom secesionističkom retorikom u Bosni i Hercegovini.

"Kao premijer da li ćete se sada obavezati da ćemo se ponovo pridružiti EUFOR-u, u kojem su članice Turska i Čile i da li također razmatrate lobiranje za proširenje mandata KFOR-a na Kosovu kako bi se mogao nositi sa ilegalnom nabavkom oružja preko granice iz Srbije u Kosovo kojim Beograd ilegalno finansira i naoružava militenate na Kosovu", pitala je Kearns.

Rishi Sunak, premijer Velike Britanije odgovorio da prvo ističe da teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine.

"Nastaviti ćemo poduzimati korake protiv onih koji prijete tome. Mi smo, i ja sam posebno zabrinut zbog situacije na sjeveru Kosova sa kojom ste upoznati i jako osuđujemo neisprovocirane napade demonstranata na pripadnike KFOR-a", kazao je Sunak.

Rekao je da je ministar vanjskih poslova već kazao premijerima Kosova i Srbije da lideri u Prištini i Beogradu imaju obavezu da snize tenzije i spriječe daljnje nasilje

"Što se tiče EUFOR-a, mi vidimo EUFOR kao vitalan za mir i sigurnost u Bosni i Hercegovini. Naše neučešće ne reflektuje važnost misije da se uspostavi mir i stabilnost u regionu i nastaviti ćemo da istražujemo mogućnosti da proširimo kooperaciju sa misijom, poručio je Sunak.