BiH
0

Šumski požari u Maglaju, gori i u Olovu i Visokom

ZEDA
Na maglajskoj gradskoj deponiji Nekolj, gdje već nekoliko dana ekipa vatrogasaca i Civilne zaštite pokušavaju da saniraju veliki požar, vrše se zemljani radovi zatrpavanja zapaljenog smeća i proširivanje tampon zone – puta, da ne bi došlo do slučajnog prenošenja požara na okolnu šumu. Vatrogasne ekipe sa cisternama i navalnim vozilima po potrebi stalno vrše natapanje mjesta požara i vrše redovne obilaske požarišta.

Osim požara na deponiji Nekolj maglajski vatrogasci imaju pune ruke posla, jer su na dva lokaliteta, na rejonima Oruča i Ravne, pojavili se šumski požari visoke šume na površini od oko pet duluma. Oba ova požara su uspješno ugašena, ali je pričinjena materijalna šteta na šumskom dobru i mjesto požara se dalje mora kontrolisati da se ne bi požari obnovili.

U općini Olovo i dalje je aktivan požar, koji je izbio u noći sa 21. na 22. augusta, u reonu Sokoline, mjesna zajednica Kamensko-Magulica. Ovaj požar većih razmjera je izolovan i drži se pod kontrolom, ali se mu nije moguće prići i gasiti zbog nepristupačnosti terena sa oštrim i vertikalnim liticama.

Šumsko privredno društvo ZDK, koje gazduje ovim šumama, organizovalo je stalno dežurstvo ekipa koje sprečavaju širenje požara, koji je zahvatio travu i borove na manjoj površini.

Manji šumski požar, oko jedan dulum površine, uzrokovan ljudskim faktorom i nepažnjom zapaljenja niskog rastinja, pojavio se u rejonu Dubrave kod Visokog. Ovaj požar je brzom intervencijom vatrogasaca ugašen, ali je pričinjena materijalna šteta na šumskom dobru.

Na području Kantona vatrogasne jedinice su intervenisale na području Zenice, u naselju Pečuj gdje je izbio požar niskog rastinja i suhe trave, u naselju Pojske na požaru u pržionici kafe uzrokovanim elektro instalacijijama, a u Zavidovićima u selu Biljačić i selu Parovci desili su se požari niskog rastinja i suhe trave, bez materijalne štete.