Požari u ZDK
0

Maglaj: Vatrogasci gase vatru u okruženju minskih polja!

ZEDA
Foto: ZEDA
Foto: ZEDA
Manji požari na području Zeničko-dobojskog kantona i dalje ne daju mira vatrogasnim jedinicama i drže ih u pojačanoj pripravnosti.

Maglajski vatrogasci su imali intervenciju na gašenju drvenog pružnog praga na lokalitetu takozvani "Vatreni most", ali su i dalje aktivni na lokalitetu gradske deponije Nekolj, koja se zapalila još u petak koja i dalje gori u dubinskim dijelovima deponije.

Sve bi za maglajske vatrogasce bilo lakše da se ovo požarište ne nalazi u okruženju neočišćenih minskih polja. U toku dana uposlenici općinske Službe civilne zaštite Maglaj su u više navrata vršili obilazak deponije smeća Nekolj, koja i dalje gori. Takođe su proveli aktivnosti na postavljanju znakova o zabrani pristupa i kretanja licima na pomenutoj lokaciji zbog minskih polja.

Sredstva informisanja na području općine Maglaj, kao i policijska stanica Maglaj, su pismenim putem obaviješteni o navedenom, kako bi se građani dodatno informisali o ovom problemu, kao i mjerama zabrane pristupa navedenom lokalitetu. Da bi se lokalizirao ovaj veliki požar angažovane su i teške radne mašine, koje rade na zatrpavanju deponije i pravljenju zaštitnog pojasa gdje je to potrebno kako ne bi došlo do širenja požara.

Tešanjska Profesionalna vatrogasna jedinica intervenisala je u naseljenom mjestu Omanjska kod Usore, kada je došlo do požara veće površine niskog rastinja. U ovom požaru je jedna osoba zadobila tjelesne povrede, koja je zbrinuta u Domu zdravlja Usora i nakon ukazane pomoći puštena na kućno liječenje, a požar je uspješno saniran.

Na području Olova u noći 21/22.augusta izbio je požar u rejonu Sokoline, mjesna zajednica Kamensko-Magulica, ali zbog nepristupačnog terena vatrogasci TVJ Olovo nisu mogli prići vozilima, pa su angažovani radnici ŠPD-a, koji su ovaj požar i ugasili. Požar je zahvatio malu površinu na stjenskoj podlozi, a tom prilikom je izgorio jedan bor.