{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šumski požari u BiH prijetnja nestanku šuma

F
8.5.2012. u 13:36
0
3
Šumski požari u BiH prijetnja nestanku šuma
0
Šumski požari u BiH  prijetnja nestanku šuma
Udruženje inženjera i tehničara šumarstva Federacije BiH danas je ukazalo na neophodnost aktivnije uloge svih institucija našeg društva na zaštiti šumskih ekosistema od mogućih požara. "Svake godine svjedoci smo ogromnih šteta koje izazivaju šumski požari koje, veoma često, za posljedicu imaju deforestizaciju šuma, odnosno potpuni nestanak šuma određenog područja sa svim negativnim konsekvencama po život čovjeka", saopćeno je iz ovog udruženja.
Oni ističu da dosadašnja iskustva pokazuju da je nedovoljan angažman nadležnih struktura sistema na proces organizacije i neposrednog gašenja šumskih požara. U većini slučajeva direktni sudionici na gašenju šumskih požara su samo profesionalne i dobrovoljne vatrogasne brigade, te uposlenici privrednih društava iz oblasti šumarstva.

"Za efikasnu i efektivnu borbu protiv šumskih požara to nije dovoljno. Potreban je mnogo ozbiljniji odnos na prevenciji i suzbijanju šumskih požara", stoji u saopćenju.

"Uvažavajući značaj i ulogu šuma, kao krucijalnog prirodnog resursa Bosne i Hercegovine, insistiramo od svih segmenata društva, zakonodavnih, izvršnih i sudskih vlasti, da tom pitanju posvete odgovarajuću pažnju. Naš zajednički cilj mora biti praktična realizacija optimalnog modela borbe protiv šumskih požara u BiH", navode iz Udruženja inženjera i tehničara šumarstva Federacije BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: