BiH
149

Suljo Keranović uprkos hendikepu i ove godine vozi biciklom u Srebrenicu: To ću raditi dok sam živ

Piše: Lejla Čolak
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Suljo Keranović iz Cazina ima 19 godina i jedan je od mlađih učesnika biciklističkog maratona koji je jučer u jutarnjim satima iz Bihaća krenuo ka Srebrenici, u cilju odavanja počasti žrtvama genocida.

Oko 200 biciklista je večeras stiglo u Sarajevo, gdje će prespavati, a već sutra svoj put nastavljaju prema Potočarima.

Biciklisti će preći sve skupa oko 510 kilometara (svaki dan oko 150-160 kilometara), a dnevno voze čak 12 sati. Najmlađi učesnik ima 13 godina, a najstariji 75.

Jedan od njih je i Suljo Keranović, koji u ovom maratonu učestvuje već treći put, a želja mu je da što prije stigne u Srebrenicu i oda počast žrtvama genocida.

Ono što njegovu priču čini fascinantnom jeste činjenica da je Suljo osoba s invaliditetom, ali ga to nije spriječilo u tome da se pridruži svojim kolegama i na svoj način oda počast žrtvama Srebrenice.

Suljo je rođen bez ruke, a ljekari su njegovoj majci prilikom poroda kazali kako je njegov invaliditet posljedica rata.

Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba

Na upit o tome kako izdržava fizički napor, kaže kako u toku vožnje osjeća velike bolove u mišićima i nogama, kao i problem sa održavanjem ravnoteže, no kako sve savladava uz snažnu volju.

"Mogao sam se ja predati, no predaja nije cilj života. Uzdigao sam se iznad toga. Imao sam primjer paraplegičara koji je biciklom išao u Srebrenicu, koji me je inspirisao da to napravim i ja", kaže Suljo za Klix.ba i dodaje kako od malih nogu zna za priču o Srebrenici, te kako ga je otac učio da je to nešto što nikad ne smijemo zaboraviti.

"Taj genocid se mogao desiti bilo gdje, a budemo li zaboravili, ponovit će se opet. Zašto da ja zaboravim ono što je meni napravilo hendikep u mom razvoju? To ne mogu i nikad neću zaboraviti", kaže Suljo i dodaje:

"Prve godine kad sam išao u Srebrenicu, jedna majka mi je mahnula, zaplakala i poslala mi poljubac. U tom trenutku sam sebi obećao da ću u budućnosti, dok budem živ putovati u Srebrenicu biciklom, pješke, autobusom, autom, bilo kako...", ispričao je Keranović za Klix.ba.